Ministerul Afacerilor Interne (MAI) s-a constituit parte civilă în procesul în care mai mulți polițiști ai Secției 16 sunt judecați după ce ar fi răpit de pe stradă și torturat doi bărbați. Reprezentanții MAI consideră că, prin faptele pe care le-ar fi comis, polițiștii respectivi ar fi afectat imaginea instituției.
Poliția Capitalei a fost zguduită de un scandal uriaș după ce, la începutul lunii martie, nouă polițiști ai Secției 16 au fost acuzați de participare la două cazuri de tortură, după ce victimele fuseseră, inițial, răpite de pe stradă.
Din cei nouă, opt au fost reținuți în prima fază a cercetărilor, însă, până la urmă, numai trei au fost arestați preventiv, între care și Viorel Șeicaru, unul dintre liderii Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP).
Aceștia au fost acuzați că, în septembrie anul trecut, au legitimat victimele, pe motiv că nu purtau măști sanitare, după care le-au luat cu mașina de poliție și le-au dus în zone izolate. Aici, ar fi fost bătuți cu cruzime, iar în cazul unuia dintre aceștia, polițiștii agresori chiar ar fi urinat pe el.
Între timp, ambele victime au decedat, însă nu s-a putut face o legătură între decesul acestora și tratamentul violent la care au fost supuși în toamna anului trecut.
Polițiștii Viorel Constantin Șeicaru, Viorel Răzvan Lupu, Dorin Nine, Mihai Patrik Alexandru Radu, Elisabeta Stancu, Alexandra Turcu, Irina Gogoașe, Răzvan Ștefan Piticu și Cătălin Bogdan Nicu au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București.
Capetele de acuzare au fost lipsire de libertate în mod ilegal, tortură, instigare la lipsire de libertate, purtare abuzivă, complicitate la tortură, fals intelectual și favorizare a făptuitorului.
În acest context, MAI s-a constituit parte civilă după ce juriștii ministerului au ajuns la concluzia că „În mod evident, urmare a acțiunilor sau inacțiunilor inculpaților, reputația Ministerului Afacerilor Interne, ca persoană juridică, a avut de suferit”.
Ca probe, reprezentanții MAI au depus la dosar extrase din emisiuni de televiziune și o parte dintre articolele care au apărut în presa centrală.
„În concluzie, față de aspectele de fapt și de drept învederate solicităm obligarea inculpaților, în solidar, la plata, către Ministerul Afacerilor Interne, a sumei de 45.000 de lei reprezentând prejudiciu nepatrimonial, contând în daune morale”, au transmis juriștii MAI instanței care judecă dosarul.
î