Prima pagină » Actualitate » Ministerul Finanţelor scoate la vânzare titluri de stat FIDELIS / Expert: „Au avantajul că nu sunt impozitate și nu au comisioane”

Ministerul Finanţelor scoate la vânzare titluri de stat FIDELIS / Expert: „Au avantajul că nu sunt impozitate și nu au comisioane”

Ministerul Finanțelor a lansat o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis, oferind românilor posibilitatea de a face o investiție sigură, cu randamente competitive.

Suma minimă de investiție este de 5.000 lei, iar titlurile de stat vin cu o dobândă atractivă de 5,8% pe an, mai mare decât cea oferită de multe bănci pentru depozite similare. Astfel, pentru o investiție de 5.000 lei, câștigul anual ajunge la 290 lei, comparativ cu 247 sau 315 lei obținuți prin depozite bancare.

Pentru cei care doresc o investiție pe termen mai lung, titlurile de stat Fidelis oferă o dobândă de 7% pe an pentru o perioadă de cinci ani, depășind ofertele băncilor care, în general, nu au produse similare pe o perioadă atât de lungă.

Românii care preferă să investească în euro beneficiază de asemenea de o dobândă semnificativă, cu cel puțin un procent mai mare decât maximul oferit de bănci, ceea ce poate duce la un câștig dublu din dobândă.

Românii au împrumutat statul cu 38 de miliarde de lei prin programele Fidelis și Tezaur.

Un alt avantaj important al titlurilor de stat Fidelis este că acestea nu sunt impozitate și nu implică comisioane, ceea ce face ca dobânda câștigată să fie una netă.

„Chiar dacă poate găsim una-două oferte asemănătoare la dobândă și la depozite, titlurile de stat au avantajul că nu sunt impozitate, nu au comisioane, deci practic dobânda câștigată este una netă”, a declarat Irina Chițu, director comparator bancar, citată de Antena 3.

În timp ce atât titlurile de stat, cât și depozitele bancare sunt considerate investiții sigure, cei care doresc un potențial de profit mai mare, dar sunt dispuși să-și asume și riscuri mai mari, pot opta pentru fonduri de investiții. Acestea, deși pot genera randamente anuale de 8-12%, sunt recomandate pentru o perioadă de economisire minimă de șapte ani și implică un risc mai mare, inclusiv posibilitatea unui profit negativ.

Până acum, românii au contribuit semnificativ la bugetul țării, împrumutând statul cu 38 de miliarde de lei prin programele Fidelis și Tezaur.

Sursa video: Antena 3

Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie ... vezi toate articolele

Citește și