Prima pagină » Actualitate » Ministerul Finanțelor verifică 17 ministere și trei autorități publice. Care e este scopul controalelor

Ministerul Finanțelor verifică 17 ministere și trei autorități publice. Care e este scopul controalelor

Ministerul Finanțelor verifică 17 ministere și trei autorități publice. Care e este scopul controalelor
Ministerul Finanțelor / Sursa foto: Ministerul Finanțelor Publice

Direcția Generală de Inspecție Economico-Financiară, din cadrul Ministerului de Finanțe, efectuează, marți, 20 de acțiuni de inspecție la 17 ministere, printre care și Ministerul Muncii și Protecției Sociale, precum și la alte trei autorități/instituții publice. Acțiunea de inspecție la Ministerul Muncii și Protecției Sociale a fost demarată în 19 noiembrie 2021, simultan cu alte 17 acțiuni de verificare, a anunțat Ministeul Finanțelor Publice, printr-un comunicat de presă.

Potrivit Ministerului Finananțelor, controalele sunt prevăzute în Programul de control aprobat din 26 ianuarie 2021 și sunt menite să asigurare respectarea prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice și respectarea prevederilor legale referitoare la investițiile realizate din fonduri publice și la bunurile din domeniul public și privat al statului, inclusiv a celor care aparțin patrimoniului cultural național mobil.

„Acțiunile de inspecție sunt dispuse conform prevederilor art.22 alin.(1) lit.a) din Ordonanța Guvernului nr.119/1999 privind controlul intern/managerial și controlul financiar preventiv, ca urmare a indiciilor de abateri de la legalitate identificate la nivelul MF, potrivit prevederilor art.3^1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.109/2011 și ale art.288 alin.(1) și (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ. Alte prevederi legale incidente sunt art.59^1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.109/2011 și art.606 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.57/2019”, se arată în comunicatul instituției.

Controalele au loc la o zi după ce președintele Klaus Iohannis a desemnat un candidat pentru funcția de premier, pe Nicolae Ciucă, pentru a forma un nou Guvern, susținut de majoritatea parlamentară, după ce Cabinetul Cîțu a fost demis, prin moțiune de cenzură, în 5 octombrie.

Conform listei negociate cu membru Guvernului, anunțată de partide, dar încă nedepusă în Parlament, a Ministerul Finanțelor este propus social-democratul Adrian Câciu. Actualul titular, demis, de la Finanțe, Dan Vîlceanu, e propus la conducerea Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Teoretic, Nicolae Ciucă are la dispoziție, conform Constituției, 10 zile pentru a depune în Parlament lista cu miniștri și programul de guvernare.

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și