Ministerul Justiției din România încearcă să convingă instanța din Malta că Prințul Paul al României poate fi încarcerat în închisorile românești, pentru că aceste unități de detenție ar corespunde standardelor CEDO. La termenul din dosar, care a avut loc miercuri, ministerul a adus în ajutor declarațiile unor reprezentanți ai Administrației Naționale a Penitenciarelor care au dat detalii despre condițiile din închisorile de pe plaiurile mioritice.
Prințul Paul al României se sustrage unei condamnări de 3 ani și patru luni de închisoare cu executare, primită în 2020, în urma unei decizii a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie, în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Regale de la Băneasa. La termenul din dosar, care a avut loc miercuri, la Curtea Constituțională din Malta, s-a judecat problema condițiilor de detenție din închisorile românești. Au fost aduși chiar și martori din sistem care să susțină cauza condițiilor de detenție aliniate la standardele cerute de CEDO.
Informații despre predarea lui Paul-Philippe al României. Astăzi a fost termen în dosar, la Curtea Constituțională din Malta. Cauza are ca obiect presupuse încălcări ale drepturilor omului din cauza condițiilor din penitenciarele din România. Au fost prezenți, ca martori, reprezentanți ai Administrației Naționale a Penitenciarelor. Au dat detalii despre condițiile din penitenciarele din România. Despre faptul că sunt la nivelul standardelor impuse de CEDO și nu sunt încălcate în niciun mod drepturile omului. Realitatea este clară: în ultimii ani, au fost făcute îmbunătățiri considerabile în sistemul penitenciar, iar României nu i-au mai fost refuzate predări din cauza condițiilor din penitenciare, a anunțat ministrul Justiției, Alina Gorghiu.
Decizia Curții Constituționale nu este definitivă, ci poate fi atacată cu apel. Acest dosar este separat de cel privind predarea în baza mandatului european de arestare. În curând, instanța trebuie să dea o decizie definitivă și în acest caz, aflat acum în stadiul de Apel.
CITEȘTE ȘI: