Ministerul Justiției va crea un „PANEL PENTRU JUSTIȚIE”, care va evalua recomandările Comisiei de la Veneția privind sistemul judiciar

Publicat: 24 05. 2023, 17:59
Actualizat: 24 05. 2023, 18:04
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu / Sursa foto: Alexandra Pandrea (GANDUL)

Ministerul Justiției a anunțat, miercuri, crearea unui „Panel pentru justiție”, în vederea evaluării recomandărilor Comisiei de la Veneția privind sistemul judiciar, potrivit unui comunicat al instituției.

Este vorba despre un grup de lucru/panel independent politic pentru analiza și evaluarea Opiniei Comisiei de la Veneția nr.1105/2022.

Inițiativa creării „Panelului pentru justiție” aparține ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, și a fost anunțată în prealabil atât Comisiei Europene, cât și Președintei Comisiei de la Veneția, Claire Bazy Malaurie, decizia fiind privită cu multă deschidere.

Această ințiativă își propune să sprijine independența justiției, dialogul și cooperarea dintre Ministerul Justiției și Comisia de la Veneția, potrivit Ministerului Justiției.

„Panelul pentru justiție” va fi format din trei experți independenți, cu o reputație profesională consacrată:

  1. prof. dr. Valeriu Stoica, avocat și fost ministru al Justiției în perioada 1996-2000;
  2. prof. dr. Raluca Bercea;
  3. prof. dr. Camelia Toader, fost judecător român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Obiectivul principal al Panelului va fi efectuarea unei analize și evaluări aprofundate a recomandărilor formulate de Comisia de la Veneția referitoare la cele trei legi ale justiției: Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legea nr. 304/2022 privind organizarea judiciară și Legea nr. 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Raportul independent rezultat în urma analizei va fi prezentat Ministerului Justiției și transmis Comisiei de la Veneția și Comisiei Europene spre știință, în vederea continuării dialogului cu aceste instituții pe temele sus amintite.

Ministrul Justiției reafirmă angajamentul său pentru un proces transparent și constructiv, bazat pe dialog și consultare în domeniul justiției.