Ministerul Mediului: Fosta stație GPL din Crevedia nu mai avea autorizație de mediu de 3 ani. Figura în acte cu un rezervor de 5.000 de litri
Fosta stație GPL, care a provocat dezastrul de sâmbătă seara din județul Dâmbovița, nu ar mai fi trebuit să funcționeze din data de 14.10.2020, după ce titularul a notificat APM Dâmbovița cu privire la încetarea activității în punctul de lucru din comuna Crevedia, sat Crevedia, județul Dâmbovița, anunță Ministerul Mediului.
„Fosta stație GPL, care a provocat dezastrul de ieri seara, din județul Dâmbovița, nu ar mai fi trebuit să funcționeze din data de 14.10.2020, după ce titularul a notificat APM Dambovita, prin adresa nr. 13425/14.10.2020, cu privire la încetarea activității în punctul de lucru din com. Crevedia, sat Crevedia, jud. Dambovița”, au anunțat reprezentanții Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM) într-un comunicat de presă transmis pe Facebook.
Astfel, potrivit datelor transmise ANPM, de către reprezentanții Agenției pentru protecția Mediului Dâmbovița, Autorizatia de mediu pe care a detinut-o S.C. Flagas S.R.L. a fost emisă în vederea desfășurării activitatii „Comerț cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule (Statie SKID GPL)” și avea valabilitate în perioada 03.05.2016 – 03.05.2021.
„Mai mult decât atât, pe amplasament putea exista, conform autorizației, doar un rezervor de depozitare GPL de 5.000 de litri și o pompă de distribuție GPL, neexistând vreo prevedere privind stocarea de autocisterne pe amplasament”, a declarat Președintele ANPM, Laurențiu Alexandru Păștinaru.
Având în vedere că notificarea pentru încetarea activității a fost înregistrată cu șapte luni înaintea expirării documentului, dată de la care nu a mai fost solicitată nicio viză anuală, Autorizația de mediu pentru acel punct de lucru și-a încetat valabilitatea încă de atunci”, precizează ANPM.
Explozia de la Crevedia: doi morți și 56 de răniți
Mai multe explozii puternice au avut loc, sâmbătă, la o staţie GPL din localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa, deflagraţiile fiind urmate de un incendiu. S-au înregistrat mai multe persoane rănite, cu arsuri grave, iar cel puțin o persoană și-a pierdut viața. Populația din zonă a fost evacuată, iar traficul pe DN 1A a fost blocat complet.
Potrivit MAI, prima explozie a provocat 8 victime, dintre care o persoană a murit de infarct, fără să aibă arsuri, iar șapte persoane cu arsuri au fost transportate la spitalul de urgență București și Spitalul Bagdasar Arseni. A doua victimă a murit duminică: soția celui mort de infarct, ea avea arsuri pe 95% din suprafața corpului.
A doua explozie a dus la rănirea a 50 de oameni, dintre care 3 transportate la UPU Târgoviște și 47 la unități sanitare din municipiul București, cu arsuri și traumatisme. Dintre acestea, 43 de persoane sunt cadre MAI (39 pompieri, 2 polițiști si 2 jandarmi)
Imaginile surprinse de camerele Google StreetView pe DN1A, la Crevedia, arată că la locul exploziilor devastatoare de sâmbătă, exista o parcare îngrădită cu numeroase cisterne, dar și mecanisme din care pare că se făcea transferul de gaze din rezervoare în cisterne. Firma, deținută majoritar de fiul primarului PSD din Caracal, nu ar fi avut autorizație să funcționeze.