Prima pagină » Actualitate » Ministerul Mediului lansează Programul microbuze electrice pentru transportul elevilor. Valoarea proiectului este de 300 de milioane de LEI

Ministerul Mediului lansează Programul microbuze electrice pentru transportul elevilor. Valoarea proiectului este de 300 de milioane de LEI

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a lansat, astăzi, „Programul microbuze electrice pentru elevi”, care are un buget de 300 de milioane de lei, alocat prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

Programul microbuze electrice pentru transportul elevilor „este unul dintre programele finanţate de către minister prin care încercăm să atenuăm impactul schimbărilor climatice, să asigurăm un aer mai curat, să participăm la decarbonizarea sectorului de transport şi să reducem emisiile de gaze cu efecte seră”, trasmite ministrul Mediului.

Fechet precizează că Programul va începe la data de 8 septembrie şi va fi deschis timp de două luni. Microbuzele electrice trebuie să aibă o autonomie de minim 200 de kilometri, iar pentru cele plug-in Hybrid autonomia trebuie să fie de minim 50 de kilometri pentru puterea electrică.

Acest program se adaugă la portofoliul nostru de proiecte pentru combaterea poluării și pentru protejarea mediului, cum ar fi Rabla Clasic, Rabla Plus și Rabla Local. Scopul este să facilităm transportul elevilor într-un mod mai puțin poluant. Și nu ne oprim doar la achiziția de microbuze. Finanțăm și stațiile de reîncărcare, pentru a asigura eficiența completă a acestui demers, precizează ministrul Mediului.

Totodată, aceste autovehicule ar trebui să deţină omologare CEE, precum şi carte de identitate eliberată de Registru Auto Român. De asemenea, este necesar ca autovehiculele să îndeplinească cerinţele legate de accesibilitate pentru persoanele cu mobilitate redusă şi să fie noi.

Conform ministrului, beneficiarii acestui program vor fi reprezentaţi de consiliile judeţene din România, precum şi de sub-diviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului Bucureşti. Suma pe care fiecare unitate administrativ-teritorial o poate primi se referă la numărul de elevi de pe raza UAT-lui respectiv.
Pentru UAT-uri cu mai puţin de 40.000 de elevi finanţăm maximum 7 milioane de lei, între 40.000 şi 60.000 finanţăm maximum 15 milioane de lei şi pentru UAT-uri cu un număr mai mare de 60.000 de elevi putem finanţa o valoare maximă de 25 de milioane de lei. Finanţarea este integrală. Cu alte cuvinte, UAT-ul nu va trebui să pună niciun leu la această aplicaţie. Vom finanţa, aşa cum am spus mai devreme, microbuze electrice, microbuze plug-in hybrid, precum şi cele alimentate cu GNC (gaz natural comprimat), a mai precizat Mircea Fechet.
Totodată, Mircea Fechet a declarat că Ministerul Mediului va aloca în anul şcolar următor 100 de milioane de euro pentru activităţile pe care elevii din România le vor desfăşura în cadrul Săptămânii verzi.
Sursa: Facebook/ Mircea Fechet
CITIȚI ȘI:
Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe ... vezi toate articolele

Citește și