Ministerul Mediului: ”România, evaluată pozitiv de OCDE pentru jumătate din instrumentele legislative în domeniul deșeurilor”
România a fost evaluată pozitiv de OCDE pentru jumătate din instrumentele legislative în domeniul deșeurilor, în contextul procesului de aderare a țării noastre la această Organizație, au transmis reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
Țara noastră a primit, recent, o nouă evaluare pozitivă din partea OCDE: 4 dintre cele 8 instrumente legislative în domeniul deșeurilor au fost aliniate la standardele OCDE.
Vestea bună vine la scurt timp de la ultima evaluare pozitivă a OCDE, când în cadrul reuniunii Comitetului de Politici de Mediu (EPOC), alte 27 de instrumente în domeniul protecției mediului fost apreciate ca fiind în acord cu politicile OCDE.
„Un plus de credibilitate pentru investițiile străine”
Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, spune că această aderare a României la OCDE este „un obiectiv de țară” la fel de important precum aderarea țării noastre la NATO și UE.
“Aderarea României la OCDE este un obiectiv de țară la fel de important precum au fost intrarea în NATO și aderarea la Uniunea Europeană. Alinierea României la politicile OCDE va aduce țării noastre un plus de credibilitate pentru investițiile străine, dar si oportunitatea țării noastre de a face schimb de experiență cu țările de succes din lume. Ministerul Mediului are cea mai mare responsabilitate în tot acest proces, dat fiind faptul că avem în sarcină alinierea a 66 de instrumente în acord cu standardele OCDE.
Anul acesta, am avut două vești bune în acest sens: evaluarea pozitivă a OCDE a 27 de instrumente și, acum, evaluarea pozitivă a jumătate din politicile pe care OCDE le așteaptă de la țara noastră în domeniul deșeurilor. Evaluarea OCDE arată angajamentul nostru pentru un mediu sustenabil și este și un imbold pentru toți cei care contribuie zilnic la protejarea și îmbunătățirea mediului în România.
Fiecare pas pe care îl facem pentru a ne alinia la toate cele 67 de instrumente ne apropie tot mai mult de aderarea la Organizația cu cea mai bună expertiză din lume”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.
Instrumentele în domeniul deșeurilor evaluate pozitiv se referă la:
- mișcările transfrontaliere a deșeurilor periculoase;
- exporturile de deșeuri periculoase;
- reducerea mișcărilor transfrontaliere ale deșeurilor;
- refolosirea și reciclarea pet-urilor, respectiv alinierea cu unul din cele două Principii-cheie aferente grupului.
Citește și: