Ministerul MEDIULUI urgentează proiectarea barajului Suhurlui/Mircea FECHET: Statul Român este OBLIGAT să construiască toate aceste amenajări

Publicat: 25 09. 2024, 17:11
Actualizat: 25 09. 2024, 17:49

This browser does not support the video element.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, spune că Barajul Suhurlui a intrat în procedură de urgență pentru reactualizarea studiului de fezabilitate. Acumularea este deosebit de importantă pentru protejarea mai multor localități care ar putea să fie lovite de viituri. Ministrul a mai subliniat că sursa de finanțare a unor astfel de proiecte este mai puțin importantă, însă este o obligație esențială a Statului Român, iar dacă este făcută și cu bani din afară este și mai bine. 

Barajul Suhurlui va avea studiu de fezabilitate reactualizat în procedură de urgență, a anunțat ministrul Mediului, în cadrul briefingului de presă, de miercuri. Acesta va putea proteja toate localitățile din jur, în caz de inundații severe.

Să știți că am dispus ca, într-o procedură de urgență, să fie reactualizat studiul de fezabilitate pentru acumularea hidrotehnică de la Suhurlui. Acea amenajare hidrotehnică va proteja toate localitățile în aval, pe râul Suhu și pe râul Geru. Îmi vin în minte cel puțin localitățile Pechea, localitatea Suhurlui, localitatea Slobozia Conachi, trei localități puternic afectate de viiturile din zilele trecute, din județul Galați. Acolo, discutăm despre o amenajare hidrotehnică cu rol de bazin pentru irigații, o amenajare hidrotehnică ce avea în vedere să alimenteze cu apă pentru irigații mare parte din județul Galați; acea apă fiind pompată din Dunăre. Însă, am dispus colegilor să redimensioneze acea amenajare și să regândească întregul proiect pentru ca funcția principală să fie aceea de acumulare nepermanentă, care să protejeze aceste localități. Proiectul a fost abandonat în 1989. Este construit doar brațul stâng al amenajării.

Lucrările vor dura câteva luni, pentru proiectare și cel puțin un an pentru execuție, a subliniat ministrul Fechet.

Discutăm despre câteva luni, cel puțin pentru proiectare și de o perioadă de cel puțin un an de zile pentru execuție, dacă luăm, spre exemplu, în considerare amenajarea hidrotehnică din vecinătatea municipiului Tecuci, tot în județul Galați, pe cursul de apă Tecucel. Este chiar lucrul de care v-am spus mai devreme 2007, atunci când au murit oameni la Tecuci. Și unde vom da în folosință, anul acesta, o acumulare în care s-au investit 30 de milioane de euro și care, în sfârșit, protejează municipiul de o nouă viitură.

În ceea ce privește sursele de finanțare, ministrul a declarat că este mai puțin cine plătește pentru astfel de lucrări obligatorii, însă este și mai bine dacă nu sunt suportate din bugetul național.

Eu cred că Statul Român este obligat să construiască toate aceste amenajări. Dacă vom reuși să le facem din bani europeni, cu atât mai bine. Avem 26 de amenajări hidrotehnice finanțate din PNRR: 13 baraje și 13 poldere și folosim deja bani europeni. Acumularea de la Galați, despre care v-am vorbit mai devreme, este finanțată din POIM și acesta este și motivul pentru care trebuie să o terminăm anul acesta și, din informațiile pe care le am, pentru că m-am deplasat personal la fața locului, ea va fi pusă în funcțiune mai repede decât estimam, se lucrează intens acolo. Sursa de finanțare, cred, că este puțin importantă astăzi. M-aș bucura, bineînțeles, să facem un număr cât mai însemnat de astfel de investiții din bani europeni, pentru a afecta mai puțin bugetul național al Statului Român.

 

CITEȘTE ȘI:

Ministrul Mircea FECHET, despre poluarea provocată de NEPTUN Deep: Și oamenii, când respiră, emit dioxid de

Ce îi sfătuiește ministrul MEDIULUI pe comercianții care operează SGR: Să se asigure că nu pot fi folosite de mai multe ori tichetele de rambursare