Ministerul Muncii a relansat apelul de proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii destinate persoanelor cu DIZABILITĂȚI

Publicat: 20 05. 2024, 12:09
Actualizat: 20 05. 2024, 12:11

Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) şi Unităţilor Administrativ-Teritoriale (UAT) pot accesa un buget de peste 25,4 milioane de euro în cadrul proiectului „Dezvoltarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilităţi”, informează Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), într-o postare publicată, luni, pe pagina de Facebook a instituţiei.

România este în plin proces de dezinstituționalizare care presupune incluziunea socială a persoanelor adulte cu dizabilități. În cadrul acestui apel pot fi construite de la zero servicii sociale care să susțină aproape 5.000 de persoane cu dizabilități să aibă un trai independent. Invit autoritățile locale să scrie proiecte și să acceseze aceste fonduri pentru accelerarea procesului de reformă”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura – Oprescu.

Potrivit instituţiei, cu un buget total de 25,41 milioane de euro (126,33 milioane de lei, fără TVA), în cadrul acestui apel autoritățile locale pot accesa fonduri pentru construirea de la zero a 36 de servicii comunitare noi, reprezentând centre de zi, centre de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu sau centre de servicii de asistență și suport.

Rolul noilor servicii comunitare este să prevină instituţionalizarea, să crească calitatea vieții persoanelor cu dizabilități instituționalizate și să asigure sprijin pentru viaţă independentă şi integrare în comunitate.

Ministerul mai anunță că rolul noilor servicii comunitare este să prevină instituţionalizarea, să crească calitatea vieții persoanelor cu dizabilități instituționalizate și să asigure sprijin pentru viaţă independentă şi integrare în comunitate. Legea nr. 7/2023 prevede obiectivele și indicatorii de performanță cu privire la numărul de persoane dezinstituționalizate, care condiționează finanțarea de la bugetul de stat a serviciilor sociale rezidențiale. Astfel, până la data de 30 iunie 2026 numărul persoanelor instituționalizate la nivel național trebuie redus cu 5.776, iar până la 30 iunie 2030 cu încă 1.150 de persoane.

Conform calendarului actualizat al apelului, termenul pentru depunerea proiectelor a fost prelungit până la data de 30 iunie 2024. Depunerea proiectelor se face exclusiv prin platforma electronică dedicată PNRR.

CITEȘTE ȘI:

Ministrul Muncii, după o vizită la Uzina DACIA: Cele mai mari provocări sunt tranziţia verde şi digitală

Ministrul Muncii, despre SALARIUL minim european: „Ne-am propus să fim undeva în jurul țintei de 50% din salariu mediu brut pe economie”