Ministerul Muncii sprijină şi promovează conceptul de îmbătrânire activă / Simona Bucura-Oprescu: BĂTRÂNEȚEA poate și trebuie să fie frumoasă
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a participat miercuri la Conferința „Pe drumul longevității – Provocări și bune practici în îmbătrânirea activă”, unde a discutat despre reforma sistemului de pensii și despre provocările îmbătrânirii rapide a populației.
Îmi doresc ca și în România bătrânețea să fie o a treia tinerețe, așa cum este percepută, de altfel, în multe alte țări ale Uniunii Europene. Bătrânețea poate și trebuie să fie frumoasă! Îmi doresc ca persoanele vârstnice să fie valorizate și ascultate, astfel încât înțelepciunea și experiența lor de viață să fie transmise copiilor și nepoților, a scris Simona Bucura-Oprescu pe Facebook.
Ministrul Muncii a evidențiat, de asemenea, importanța reformei pensiilor, menționând că aceasta aduce echitate în sistemul public de pensii și asigură o creștere sustenabilă a veniturilor pensionarilor.
Reforma pensiilor aduce echitate în sistemul public de pensii și creșterea sustenabilă și constantă a veniturilor pensionarilor. Respectul și răsplata pentru muncă trebuie să le aducă veniturile necesare astfel încât pensionarii să își permită mai mult. Pensia să nu fie doar suma necesară traiului zilnic, ci și cea care oferă posibilitatea pensionarilor de a avea o viață socială activă, de a-și crea bucurii, de a avea cu ce să cumpere o carte bună unui nepot sau cu ce să plătească o vacanță, a menționat Simona Bucura-Oprescu.
Simona Bucura-Oprescu a vorbit și despre provocările îmbătrânirii rapide a populației, punctând faptul că Ministerul Muncii a elaborat Strategia Națională pentru Îmbătrânire Activă.
Ne aflăm, însă, într-un context european în care îmbătrânirea rapidă a populației ridică noi provocări. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a elaborat Strategia Națională pentru Îmbătrânire Activă. Pornind de la cadrul general al îmbătrânirii active din UE, principalele rezultate vizate a fi obţinute prin implementarea strategiei sunt: viață mai lungă și mai sănătoasă; creșterea nivelului de ocupare a forţei de muncă la vârste mai înaintate; creşterea participării sociale a grupurilor de persoane vârstnice; scăderea dependenţei persoanelor vârstnice; îmbunătăţirea serviciilor de îngrijire de lungă durată, a detaliat ministrul Muncii.
Ea a precizat că strategia se aliniază la conceptul de „îmbătrânire activă”, promovat de Organizația Mondială a Sănătății, care subliniază importanța menținerii unei vieți sănătoase și active, chiar și la vârste înaintate.
Nu este vorba doar despre sănătatea fizică, ci și despre implicarea socială, culturală și economică a seniorilor. Iar prin puterea fantastică a propriului exemplu ne-au arătat ce înseamnă solidaritatea, ce înseamnă grija. Fiindcă, da, așa ne dorim să fie bătrânețea – frumoasă, a adăugat Simona Bucura-Oprescu.