Ministerul Sănătăţii a transmis, luni seara, o serie de precizări privind eliberarea şi monitorizarea antibioticelor, precizând că nu se impune niciun fel de model special de formular pentru acestea. De asemenea, reprezentanţii ministerului transmit că doar în situaţii de urgenţă se pot elibera anumite antibiotice care acoperă doza pentru 48 de ore, fără prescripţie, în baza unei declaraţii pe propria răspundere.
”Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la Ordinul ministrului Sănătăţii care reglementează modul de prescriere, eliberare şi monitorizare a antibioticelor pentru diminuarea consumului excesiv a acestora, facem următoarele precizări: Ordinul ministrului Sănătăţii reglementează informaţiile minime care trebuie să fie cuprinse în prescripţie şi NU IMPUNE niciun model special de formular. Antibioticele se vor elibera în baza unei reţete care se reţine în farmacie”, a transmis luni Ministerul Sănătăţii.
MS mai precizează şi că pentru limitarea eliberării antibioticelor fără reţetă, Ministerul Sănătăţii a redus termenul pentru situaţiile de urgenţă de la 72 la 48 de ore. Eliberarea dozei de urgenţă trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult şi obţinerea unei prescripţii adaptate afecţiunii sale.
”Antibioticele pentru copii (siropuri, forme pediatrice în soluţie) se vor elibera de către farmacie în ambalajul cel mai mic disponibil, care să poată acoperi doza necesară de urgenţă”, se arată în comunicat.
Ordinul Ministerului Sănătății prevede că, în situații de urgență medicală, farmaciștii pot elibera anumite antibiotice și antifungice în lipsa unei prescripții medicale, în cantitatea maximă aferentă unei doze de urgență, care este calculată în acord cu modul de administrare prevăzut în Rezumatul caracteristicilor produsului. Acestea au fost selectate în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și sunt marcate în anexa la Ordin cu semnul *. Doza de urgență poate fi eliberată o singură dată în cursul unui tratament, în baza unei declarații pe proprie răspundere a pacientului.
După o perioadă de 60 de zile de la intrarea în vigoare a Ordinului, necesară adaptării sistemelor informatice, farmaciile vor avea obligația să raporteze zilnic toate medicamentele din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic eliberate. Astfel, în baza datelor colectate în timp real, se vor lua cele mai bune măsuri pentru reducerea consumului excesiv de antibiotice și antifungice de uz sistemic.