Ministerul Sănătății: „Persoanele vaccinate anti COVID-19 pot dona plasmă”. La cât timp de la administrarea unui vaccin anti Covid-19 este indicată donarea de plasmă sau sânge

Publicat: 12 04. 2021, 09:00
Actualizat: 12 04. 2021, 09:04
Donare de sânge. Foto: Unsplash.com

Persoanele vaccinate cu oricare dintre vaccinurile autorizate și folosite în România pot dona plasmă. De asemenea, acestea pot dona și sânge sau trombocite după vaccinarea anti COVID-19.

Într-o postare pe Facebook, Ministerul Sănătății anunță că persoanele vaccinate nu au o contraindicație referitoare la donarea de plasmă sau sânge, cât timp întrunesc criteriile de eligibilitate pentru donare. O persoană vaccinată poate dona dacă nu suferă de boli acute sau cronice care o pot exclude de la donare, temporar sau permanent.

Donarea de plasmă sau sânge se poate face după 7 zile de la administrarea vaccinului Pfizer sau Moderna

O persoană vaccinată poate dona plasmă, sânge sau trombocite după vaccinarea cu vaccinul produs de Pfizer & BioNTech sau Moderna, dacă au trecut cel puțin 7 zile de la administrarea oricăreia dintre cele două doze și nu au prezentat simptome SAU au trecut cel puțin 7 zile de la remiterea oricărui simptom.

Donarea se poate face după 4 săptămâni de la administrarea vaccinului AstraZeneca

În cazul vaccinării cu vaccinul AstraZeneca, se poate dona plasmă, sânge sau trombocite după 4 săptămâni de la administrarea unei doze SAU de la remiterea oricărui simptom apărut după vaccinare.

În ceea ce privește donarea de plasmă convalescentă (plasmă bogată în anticorpi), ce poate fi folosită pentru tratamentul persoanelor care suferă de COVID-19, Comisia Europeană recomandă respectarea următoarelor criterii:
• Aceasta să fie recoltată de la persoanele care au trecut prin boală (au cel puțin un test PCR pozitiv);
• Nu au trecut mai mult de 6 luni de la infecția cu SARS-CoV-2 ;
• Au trecut cel puțin 14 zile de la dispariția simptomelor sau (în cazul formelor asimptomatice) au trecut cel puțin 14 zile de la momentul la care au avut un test negativ.
• În cazul în care persoanele s-au și vaccinat, se vor aplica criteriile suplimentare menționate anterior.

Medicul Valeriu Gheorghiță, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), a declarat duminică seară că nu au fost anulate programări pentru doza de rapel cu vaccinul AstraZeneca.

„În momentul de faţă nu, (…) pe 14 este prima zi în care se face. Erau în jur de 9.000 de persoane programate. Eu sper ca oamenii să nu îşi anuleze programarea pentru că ar fi păcat să pierdem nişte beneficii”, a spus Gheorghiţă