Ministerul Sănătății vrea ca locurilor vacante din spitale să fie ocupate prin concurs, intenționând ca managerii de spitale să nu mai poată decide blocarea posturilor respective. Astfel, practica, des întâlnită în România, ar putea fi eliminată.
Prevederea apare într-un proiect de Ordonanță de Urgență de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, publicat în transparență decizional.
Principala noutate pe care o aduce această propunere de modificare a Legii nr. 95/2006 este introducerea concursului național centralizat pentru toate posturile vacante din spitale. Concursurile se organizau până acum pentru fiecare spital în parte, la inițiativa conducerii unității sanitare.
În unele spitale din România există locuri vacante, însă acestea pur și simplu nu sunt scoase la concurs, fiind vorba despre o decizie a conducerii spitalului. Vorbim de așa-numitele posturi „blocate” – sunt vacante, dar nimeni nu le scoate la concurs.
Proiectul de Ordonanță de Urgență de modificare și completare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății prevede că:
„La articolul 16, după alineatul (1) se introduc doua noi alineate, alineatul (11) și alineatul (12) cu următorul cuprins:
Art. 16 – (11) Ministerul Sănătăţii poate organiza anual, prin excepție de la art. 30 din Codul muncii, aprobat prin Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare, concurs național pentru ocuparea posturilor vacante de medici aparținând unităților sanitare publice din rețeaua Ministerului Sănătății, precum și aparținând ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie.
Printre principalele cauze care generează deficitul major de medici se numără exodul personalului medical în diaspora, pensionarea medicilor, blocarea posturilor din spitale etc.
România are aproximativ 63.000 de medici în total, arată cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică, publicate în anul 2020.
În jur de 25.000 de medici au părăsit România în ultimii 10 ani, afirmă fostul ministru al Sănătății, Victor Costache, în anul 2020.
2.173 de medici români, medici stomatologi și farmaciști au solicitat, în anul 2020, primul an al pandemiei, eliberarea de certificate de conformitate (documente care le permit să profeseze în afară țării), arată datele obținute de HotNews.ro de la Ministerul Sănătății. 2.173 de medici într-un an înseamnă o medie de 5,95 de medici pe zi – aproape un medic la fiecare 4 ore.
Datele de atunci arătau că România a pierdut, în medie, 6 medici în fiecare zi din 2018.
În total, 2.312 medici au cerut eliberarea certificatelor de conformitate în anul 2018, în timp ce în 2017, numărul total a fost de 2.794 de medici, arătau datele transmise de Ministerul Sănătății la solicitarea HotNews.ro în urmă cu 2 ani.
2.312 medici înseamnă o medie de 6 medici pe zi care au cerut documentele pentru a părăsi țara și a putea profesa în străinătate în anul 2018.
Cu un an mai devreme, în 2017, înainte de creșterea salariilor din sistemul sanitar, totalul de 2.794 însemna o medie de 7,6 medici plecați zilnic din țară.