Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a comentat – marți seara – situaţia zborurilor anulate de Blue Air şi a explicat ce soluţii s-au luat la nivelul ministerului pe care îl conduce, pentru ca românii blocați în străinătate de suspendarea zborurilor să fie aduși în ţară. Aceștia vor fi preluați de aeronave Tarom.
„Am să vă spun câteva decizii luate astăzi la nivel de guvern. În primul rând, vorbim de o companie privată care se află într-o situaţie economică nu tocmai fericită, ba chiar cu datorii foarte mari. De asemenea, vorbim de o companie care în anul 2020 a beneficiat de un ajutor de la Guvernul României de câteva sute milioane, tocmai pentru a veni în ajutorul acestei companio să o salveze, fiind vorba de o perioadă în care era pandemie, COVID şi tot transportul aerian scăzuse. Decizia luată de Ministerul Mediului nu o pot comenta. Am vorbit cu domnul ministru Tánczos Barna şi mi-a spus că a aplicat legea. Au fost nenumărate discuții între Fondul de Mediu şi această companie şi nu s-a mai putut face altceva. Pe noi, la nivel guvernamental şi la ministerul Transportului, ne-a preocupat în primul rând să găsim soluţii pentru pasageri. Va fi o hotărâre CNSU în această seară, iar mâine în ședință de guvern vom adopta o hotărâre în care vom aloca 5 milioane de lei de la ministerul Transporturilor către TAROM ca oamenii aflați în acestă situație să fie transportați acasă”, a explicat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, la Antena 3.
Blue Air a anunțat, marți, că din cauza unei situații „neprevăzute”, constând în poprirea tuturor conturilor de către Ministerul Mediului, compania se află în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice, motiv pentru care se vede obligată să sisteze toate zborurile programate pentru plecare de pe aeroporturile din România, până luni, 12 septembrie 2022.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marți, că a discutat cu ministrul Mediului, Tanczos Barna, pentru a debloca situația de la Blue Air: „Nu putem lăsa românii să aștepte în aeroporturile din care urmau să vină către țară”.
La rândul său, ministrul Mediului, Tancsoz Barna, a precizat că Blue Air nu a respectat legea, așa cum au făcut-o celelalte companii aeriene, în privința certificatelor de gaze cu efect de seră, iar acum trebuie să deblocheze situația și să se adreseze Administrației Fondului de Mediu (AFM) pentru a obține o reeșalonare a datoriei de 28 de milioane de lei. Mai mult, cere companiei aeriene să reia imediat zborurile și să își onoreze obligațiile față de călători.
Între timp, pe Aeroportul Otopeni s-a declanșat un adevărat haos după ce călătorii s-au trezit cu cursele anulate.