Miniștrii afacerilor interne din UE vor discuta despre situația din Afganistan şi consecinţele posibile pentru Europa
Președinția slovenă a Consiliului UE a convocat marți, 31 august, o reuniune extraordinară a miniștrilor afacerilor interne. Finlanda va fi reprezentată de ministrul de Interne Maria Ohisalo. Subiectele de pe ordinea de zi vor fi situaţia din Afganistan după preluarea puterii de către talibani şi un eventual val de migranţi afgani asupra Europei
„Situația din Afganistan este un motiv de mare îngrijorare și monitorizăm îndeaproape dezvoltarea situației. Este important să se găsească o abordare europeană comună pentru a răspunde situației ”, spune ministrul Ohisalo.
Căderea guvernului susținut de comunitatea internațională și deteriorarea rapidă a situației de securitate au pus Afganistanul în centrul atenției internaționale. În prima fază, toate statele membre s-au concentrat pe evacuarea afganilor din Kabul care au cooperat cu UE și statele membre, relatează marţi DPA.
În discuțiile inițiale de la nivelul UE, s-a considerat de asemenea urgentă intensificarea cooperării cu țările vecine ale Afganistanului, astfel încât acestea să poată fi sprijinite în mod eficient în primirea migranților. Sprijinirea căilor de migrație legală este o parte importantă a cooperării UE cu țările terțe. Aceasta include și relocarea refugiaților în statele membre ale UE, cărora Comisia Europeană le-a promis deja că le va acorda finanțare.
„Primirea refugiaților cu cotă este una dintre cele mai eficiente modalități de a-i ajuta pe cei mai nevoiași. Finlanda are în vedere dublarea cotei de refugiați pentru anul viitor ”, spune Ohisalo.
Situația din Afganistan va afecta probabil migrația către Europa și multe state membre ale UE au deja comunități afgane semnificative.
Impactul asupra securității UE va fi, de asemenea, monitorizat
Se estimează că o creștere a migrației către Europa va activa, de asemenea, facilitatori pentru intrarea ilegală și grupuri criminale conexe. Intrarea neautorizată în spațiul Schengen este anticipată și împiedicată prin controlul frontierelor externe ale UE. În același timp, traficul de ființe umane și accesul criminalității organizate internaționale și al suspecților teroriști în spațiul Schengen vor fi combătute.
„Situația critică de securitate din Afganistan se reflectă și în afara granițelor țării. Este important să îi monitorizăm efectele, de exemplu asupra amenințării terorismului, atât în regiunile învecinate cu Afganistanul, cât și în UE ”, spune ministrul Ohisalo.
Criza afgană a dus şi la o creştere a ameninţării teroriste pentru Europa. Unele ţări europene se tem că Afganistanul ar putea deveni încă o dată un adăpost pentru grupări care plănuiesc să atace state occidentale, aşa cum s-a întâmplat la 11 septembrie 2001 în SUA.
De asemenea, miniştrii de interne europeni vor analiza modalităţile de evacuare a afganilor care au lucrat cu ţările UE şi care în prezent se tem de represalii din partea talibanilor.