Prima pagină » Actualitate » Miniștrii de Externe din statele membre ale UE se reunesc, luni, la Bruxelles. Ministrul Bogdan Aurescu va informa despre găzduirea de către România a Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență

Miniștrii de Externe din statele membre ale UE se reunesc, luni, la Bruxelles. Ministrul Bogdan Aurescu va informa despre găzduirea de către România a Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență

Miniștrii de Externe din statele membre ale UE se reunesc, luni, la Bruxelles. Ministrul Bogdan Aurescu va informa despre găzduirea de către România a Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență

Bogdan Aurescu participă, la Bruxelles, la reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE. Printre cele mai importamte  teme discutate se numără găzduirea de către România a Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC) și viitorul cadru de cooperare cu UK în politică externă și de securitate.

Agenda oficialului român

Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE are ca temă principală strategia de distribuire a vaccinurilor către state terţe, cazul Navalnîi, perspectivele de consolidare a relaţiilor transatlantice, evoluţiile recente din relaţia cu Turcia, zona Golfului, Hong-Kong, Venezuela, precum și relaţia UE-Egipt.

Ministrul Bogdan Aurescu va reitera sprijinul României pentru crearea unui mecanism la nivelul Uniunii care să vină în întâmpinarea necesităților statelor din vecinătate în combaterea pandemiei de COVID-19.

Ministrul Bogdan Aurescu va informa, totodată, participantii despre evoluțiile privind înființarea și găzduirea de către România a Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC).

Agenda reuniunii de la Bruxelles include, de asemenea, o discuție privind diplomația climatică și energetică, precum și un schimb informal de opinii cu ministrul japonez de externe Toshimitsu Motegi, organizat prin video-conferință.

Ministrul român de Externe va arăta că arestarea liderului opoziției ruse confirmă înrăutățirea generală a situației drepturilor omului în Rusia și îngrădirea spațiului de acțiune a ONG-urilor. Oficialul român va susține nevoia menținerii unei abordări unitare, transparente și coordonate în orice demers la nivelul UE de implicare în dialog cu autoritățile ruse.

Oficialul român va prezenta  că este necesară o reflecție internă aprofundată privind viitorul cadru de cooperare cu UK în politica externă și de securitate, cu implicarea constantă a miniștrilor afacerilor externe.

Găzduirea de către România a Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC)

În ceea ce privește găzduirea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC), desfășurată în perioada 1-2 decembrie 2020, ministrul Bogdan Aurescu va sublinia că decizia României a avut la bază nevoia unei abordări integrate și adaptate evoluţiilor pe termen lung în ceea ce privește reziliența. România își propune ca, prin înființarea și funcționarea E-ARC, să faciliteze conectarea actorilor relevanți în domeniu și crearea unei platforme de nivel internaţional, cu scopul de a identifica și promova proiecte comune în domeniul cercetării și implementării rezilienței, inclusiv crearea de bune practici la nivelul UE și NATO, dar și în raport cu partenerii.