Miniștrii propuși în Guvernul Ciolacu sunt audiați miercuri în Parlament. Primele nume care își vor prezenta programul de guvernare. LISTA COMPLETĂ
PSD și PNL și-au stabilit marți listele cu miniștri. Miercuri dimineața aceștia ajung în Parlament, pentru a-și prezenta în fața comisiilor de specialitate programul de guvernare. Primul audiat va fi Florin Barbu, propus de PSD pentru Ministerul Agriculturii. La aceeași oră, își vor prezenta proiectele și Ligia Deca, ministrul Educației, dar și Alina Gorghiu, ministrul Justiției. Votul de învestire a Guvernului Ciolacu este programat joi, de la ora 12.00.
GÂNDUL prezintă lista completă a audierilor de miercuri și orele la care fiecare ministru din cabinetul Ciolacu își vor susține pledoariile. Reamintim că premierul desemnat Marcel Ciolacu a expus, marți, prioritățile viitorului Guvern, între care creșterea veniturilor populației și un sistem de sănătate eficient.
Liderii coaliției s-au reunit marți pentru a vota lista miniștrilor și programul de guvernare pentru noul guvern din celebra „rotativă” guvernamentală. Marea surpriză o reprezintă UDMR, președintele Kelemen Hunor declarând marți seara că negocierile cu PNL pentru ministerele din Guvernul Ciolacu au eșuat, nereușind să ajungă la un consens.
Mai exact, potrivit listei, audierile în Comisiile Camerei Deputaților și în Comisiile Senatului, vor începe miercuri, la ora 10.00. Ministrul Agriculturii și Dezvoltarii Rurale, Ministrul Educației, Ministrul Justiției, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și Ministrul Transporturilor si Infrastructurii sunt primele cinci ministere pe lista audierilor.
- De la ora 11.00, vor fi audiaţi miniştrii de la Dezvoltare, Transporturi şi Energie, iar de la ora 12.00 cei de la Finanţe, Cercetare şi Economie.
- Candidaţii pentru Ministerul Muncii şi Ministerul Culturii vor apărea în faţa comisiilor de specialitate de la ora 13.00, iar de la 14.00 cei de la Sănătate, Familie şi Interne.
- De la 15.00, este programată audierea candidaţilor de la Apărare, Proiecte Europene şi Externe, iar de la 16.00 va fin audiat candidatul pentru Ministerul Mediului.
Premierul desemnat, Marcel Ciolacu, a afirmat că până joi noul guvern ar trebui să obţină votul de învestitură în Parlament, urmând ca apoi membrii Executivului să depună jurământul.
Cabinetul propus de Marcel Ciolacu este format din:
Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu
Ministerul Fondurilor Europene – Adrian Câciu
Ministerul Agriculturii – Florin Barbu
Ministerul Economiei şi Turismului – Radu Oprea
Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr
Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse- Gabriela Firea
Ministerul Digitalizării – Bogdan Ivan
Ministerul Muncii – Marius Budăi
Ministerul Sănătăţii – Alexandru Rafila
Ministerul Culturii – Raluca Turcan
Ministerul Energiei – Sebastian Burduja
Ministerul Justiţiei – Alina Gorghiu
Ministerul Educaţiei – Ligia Deca
Ministerul de Externe – Luminiţa Odobescu
Ministerul de Finanţe – Marcel Boloş
Ministerul de Interne şi vicepremier – Cătălin Predoiu
Ministerul Mediului – Mircea Fechet
Ministerul Dezvoltării – Adrian Veştea
Kelemen Hunor: „Când eram aproape de o soluție, am aflat că nu se poate”
Uniunea condusă de Kelemen Hunor pare să fi rămas în afara Palatului Victoria, după ce PNL nu a fost de acord ca udemeriștii, care au renunțat la Dezvoltare, ca să preia ministerele Mediului și Energiei.
„Lucrurile se opresc, fiincă nu am reușit să ajungem la un consens a declarat marți” seară liderul maghiar. Conform lui Hunor, UDMR nu a primit nimic din ceea de a cerut în negocieri.
UDMR, în afara coaliției de guvernare?
Liderul UDMR admite că negocierile privind locul lor în Guvernul Ciolacu se află în impas, UDMR fiind în momentul de față cu un picior în afara coaliției.“
„Când eram aproape de o soluție, am aflat că nu se poate: UDMR trebuie să renunțe și la Dezvoltare și la Mediu. Au fost câteva discuții prin care să preluăm două ministere noi și să renunțăm, fără nici un argument logic, la cele două ministere pe care le-am condus profesionist.
Azi am mai făcut un pas spre flexibilizare, am schimbat oferta și am acceptat să renunțăm la Ministerul Dezvoltării și mergem cu Ministerul Mediului și un alt minister. (…) Am făcut oferta să conducem în continuare Ministerul Mediului și să preluăm Ministerul Energiei. Nu s-a putut nici această variantă.
PNL are ambele ministere, nu poate renunța la ele. Într-adevăr, la un moment dat, președintele PSD a spus că poate ceda PNL or Ministerul Economiei, or MIPE, ori Sănătatea. Ceea ce nu s-a vrut, s-a votat altfel în PNL”, a punctat marți seară Kelemen Hunor.
Informații despre programul audierilor din 14 iunie
CITEȘTE ȘI:
UDMR nu iese de la Guvernare până mâine. Ultimele declarații ale liderului maghiar Kelemen Hunor