Ministru francez: Statele UE nu vor putea impune un embargo complet asupra importurilor de hidrocarburi ruseşti
Ministrul francez al tranziţiei ecologice, Barbara Pompili, a afirmat miercuri, la New York, că cele 27 de ţări ale Uniunii Europene nu vor putea impune un embargo complet asupra importurilor lor de hidrocarburi ruseşti, aşa cum au decretat Statele Unite.
În timp ce Washingtonul şi Londra au decis să-şi oprească importurile de gaz şi petrol ruseşti, UE, mult mai dependentă, nu este pregătită să le urmeze, dar se organizează să reducă cu două treimi anul acesta achiziţiile de gaze de la Moscova.
Barbara Pompili, care a vorbit în numele preşedinţiei franceze a Consiliului UE, în cursul unei vizite la ONU, a confirmat că cei 27 vor lua „măsuri foarte grele, deoarece de acum până la sfârşitul anului trebuie să reuşim să reducem cu două treimi din importurile noastre” de gaz rusesc, scrie Agerpres.
Ea a insistat, în cadrul unui briefing de presă, asupra „amplorii a ceea ce înseamnă aceasta văzând dependenţa pe care o avem astăzi”.
Potrivit ministrului francez, care urmează să se întâlnească joi, la Washington, secretarul american pentru energie, Jennifer Granholm, „preşedintele (american) Joe Biden a spus el însuşi că situaţia în Statele Unite şi în Europa nu este comparabilă şi că nu intenţionează să ne ceară să luăm acelaşi tip de decizie”.
Joe Biden a anunţat marţi un embargo asupra importurilor americane de hidrocarburi ruseşti, în timp ce Marea Britanie s-a angajat să realizeze acest lucru până la sfârşitul anului.
Petrolul rusesc reprezintă doar 8% din importurile americane, iar Statele Unite nu importă gaze din Rusia.
Pentru a reduce dependenţa europeană – Rusia reprezintă 45% din importurile europene de gaze şi cărbune şi 25% din cele de petrol – fără a pune în pericol economia celor mai expuse ţări, Bruxellesul le-a propus celor 27 să-şi diversifice aprovizionarea, să-şi mărească rezervele şi să reducă consumul de energie.
Foaia de parcurs va fi discutată joi şi vineri de şefii de stat şi de guvern reuniţi în summit la Versailles. Ei ar urma să se angajeze „să iasă din dependenţa lor de importurile de gaz, petrol şi cărbune ruseşti”, dar fără un calendar, potrivit proiectului de concluzii consultat de AFP.
„Această criză geopolitică va dura şi de aceea (…) luarea unor măsuri care ar avea imediat un impact foarte puternic asupra economiilor noastre riscă să ne destabilizeze societăţile”, a avertizat Barbara Pompili pentru care „nu putem trece de la 40% la nimic în cinci minute”.