Republica Moldova intenționează să mențină contractul de furnizare de gaze cu Gazprom pentru a evita o criză a energiei, atât în regiunile controlate de Chișinău, dar și în regiunea separatistă Transnistria, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.
Declarația vine în contextul în care țara nu se mai aprovizionează cu gaze de la gigantul rus din decembrie 2022, bazându-se acum pe livrările din alte surse, cu ajutorul financiar al Uniunii Europene, notează Reuters.
Cantitățile livrate de Gazprom, aproximativ 5,7 milioane de metri cubi, sunt mai mici decât cele prevăzute în contract. Gazul livrat din Rusia este utilizat exclusiv de regiunea transnistreană, mai arată sursa citată.
În acest context, Transnistria depinde de importurile de gaze rusești, mai ales în perioada iernii. Mai mult, gazul livrat de Gazprom este utilizat pentru producția de energie electrică sub prețul pieței la centrala de la Ciuciurgan, energie livrată și regiunilor din dreapta Nistrului.
Deși nu plănuiește să renunțe la contractul cu partea rusă, Chișinăul vrea să fie pregătit pentru o eventuală situație în care Gazprom ar decide în mod unilateral să îl rezilieze. În acest context, spune ministrul, autoritățile moldovene s-ar putea confrunta cu o criză dublă.
„La moment nu ne propunem sub nicio formă unilateral să reziliem acest contract, dar evident că noi trebuie să fim pregătiți de scenariul în care Gazprom îl reziliază, pentru că, din luna mai anul trecut, Gazprom are dreptul juridic de a rezilia acest contract. Sigur că noi trebuie să fim gata de acest scenariu în orice moment, dar din partea noastră demersuri de reziliere a acestui contract la moment nu se planifică”, spune el.
Mai mult, oficialul avertizează că o eventuală sistare a livrărilor de gaze ar putea provoca o adevărată criză umanitară în Transnistria.
„Noi avem opțiuni și putem să facem față fără energia electrică din regiunea transnistreană, doar că trebuie să fim pregătiți să absorbim concomitent câteva crize: prețurile la energia electrică la noi și o posibilă criză umanitară în câteva luni în regiunea transnistreană. Să nu uităm că în regiunea transnistreană sunt vreo 300 de mii de oameni, aproape toți cetățeni ai Republicii Moldova”, mai adaugă oficialul.
Transnistria nu a plătit nimic pentru aprovizionarea cu gaz rusesc în ultima perioadă, dar Gazprom nu a insistat ca regiunea separatistă să își achite datoriile.
Oficialii moldoveni estimează datoriile Transnistriei la aproximativ 10 miliarde de dolari.
Chișinăul a solicitat recent un audit internațional independent în ceea ce privește datoriile sale către Gazprom. Rezultatele acestuia au arătat că datoriile Republicii Moldova față de gigantul rus se ridică la 8,6 milioane de dolari, doar o fracțiune din cele 709 milioane de dolari pe care Gazprom susține că le are de primit de la Chișinău, mai arată sursa citată.
Sursa foto: Shutterstock