Prima pagină » Actualitate » Ministrul Afacerilor Externe al Kazahstanului, vizită la Bruxelles și Viena: ”Dezvoltarea unei cooperări reciproc avantajoase, pe întregul spectru al relațiilor bilaterale”

Ministrul Afacerilor Externe al Kazahstanului, vizită la Bruxelles și Viena: ”Dezvoltarea unei cooperări reciproc avantajoase, pe întregul spectru al relațiilor bilaterale”

Ministrul Afacerilor Externe al Kazahstanului, vizită la Bruxelles și Viena: ”Dezvoltarea unei cooperări reciproc avantajoase, pe întregul spectru al relațiilor bilaterale”
Ministrul Afacerilor Externe al Kazahstanului, vizită la Bruxelles și Viena

Mukhtar Tileuberdi – viceprim-ministrul și ministrul Afacerilor Externe al Republicii Kazahstan – a efectuat o vizită de lucru la Bruxelles și Viena pentru a se întâlni cu omologii europeni.

Discuțiile bilaterale au avut loc cu viceprim-ministrul și ministrul Afacerilor Externe al Belgiei, Sophie Wilmès, consilier-șef pentru politică externă al președintelui Consiliului European, Simon Mordue, reprezentantul special al Uniunii Europene pentru drepturile omului, Eamon Gilmore, secretarul general al Serviciului european de acțiune externă, Stefano Sannino, reprezentantul special al UE pentru Asia Centrală, Terhi Hakala și directorul executiv al KBC Group, Johan Thijis.

Nota-cheie a discuțiilor dintre ministrul de externe al Kazahstanului și conducerea UE și Belgia a fost aceea că părțile ”își confirmă intenția de a dezvolta o cooperare reciproc avantajoasă, cu mai multe fațete, pe întregul spectru al relațiilor bilaterale, iar acordul de parteneriat și cooperare consolidat dintre Kazahstan și Uniunea Europeană, care a intrat în vigoare în martie 2020, deschide un nivel cu totul nou în relațiile Kazahstan-UE”.

Intensificarea cooperării, situația actuală din Kazahstan – în lumina evenimentelor tragice recente care au avut loc în țară – precum și sarcinile care urmează să fie implementate în conformitate cu acordurile la care a ajuns președintele Republicii Kazahstan, Kassym-Jomart Tokayev, în timpul primei vizite oficiale la Bruxelles, în noiembrie 2021, au fost principalele subiecte ale discuțiilor purtate în timpul acestei vizite.

Informații detaliate despre situația politică internă și operațiunea de combatere a terorismului

Ministrul de Externe Mukhtar Tileuberdi a furnizat partenerilor europeni informații detaliate despre situația politică internă și operațiunea de combatere a terorismului care a fost desfășurată cu participarea trupelor de menținere a păcii CSTO, precum și despre retragerea în curs a acestor trupe de pe teritoriul Kazahstanului. El a reafirmat, de altfel, angajamentul Kazahstanului de a păstra realizările și schimbările democratice realizate de-a lungul a 30 de ani de independență a țării.

Discuțiile cu Eamon Gilmore și Terhi Hakala s-au concentrat pe problemele drepturilor omului și ale securității regionale. Ministrul de Externe Tileuberdi a informat interlocutorii despre aspectele-cheie ale reformelor politice din Kazahstan.

Reprezentanții speciali ai UE și-au exprimat sprijinul pentru reformele la scară largă, subliniind importanța unui dialog constructiv între Kazahstan și UE cu privire la problemele statului de drept și democratizării, care ar putea consolida și mai mult parteneriatul Kazahstan-UE.

Ministrul Afacerilor Externe al Kazahstanului, vizită la Bruxelles

Schimb de opinii asupra problemelor globale

În cadrul negocierilor cu ministrul de externe al Belgiei Sophie Wilmes și consilierul politic al șefului Consiliului European Simon Mordue, ministrul a discutat despre acordurile la care s-a ajuns în timpul vizitei oficiale a președintelui Republicii Kazahstan la Bruxelles, precum și despre negocierile președintelui cu regele Filip al Belgiei și prim-ministrul belgian, Alexander De Croo. Schimbul de opinii asupra problemelor globale s-a concentrat pe modalitățile de interacțiune în cadrul ONU, OSCE și alte platforme multilaterale.

În timpul acestor discuții au fost abordate mai multe subiecte:

  • Cooperarea regională
  • Situația din Afganistan
  • Cooperarea cu națiunile din Asia Centrală
  • Gestionarea resurselor de apă

În cadrul vizitei, ministrul de Externe al Kazahstanului a a susținut și o conferință de presă pentru mass-media europeană, vorbind despre situația actuală din Kazahstan și despre noile reforme ale șefului statului, care vizează dezvoltarea ulterioară a țării.

În timp ce se afla la Bruxelles, Tileuberdi a vorbit la telefon cu ministrul de externe al Franței, Jean-Yves Le Drian. Ținând cont de actuala președinție a Franței în Consiliul Uniunii Europene, părțile au convenit să organizeze următoarea reuniune a Consiliului de Cooperare Kazahstan – UE în aprilie 2022.

Ministrul kazah de Externe a avut, de asemenea, o întâlnire cu directorul executiv al KBC Group, Johan Thijs, părțile discutând despre cooperarea în sfera bancară și financiară, dar și cooperarea cu Centrul Financiar Internațional Astana.

Reprezentanții speciali ai UE și-au exprimat sprijinul pentru reformele la scară largă, subliniind importanța unui dialog constructiv între Kazahstan și UE

Ministrul de Externe al Kazahstanului s-a adresat OSCE

Mukhtar Tileuberdi, viceprim-ministrul și ministrul Afacerilor Externe al Republicii Kazahstan, a efectuat și o vizită de lucru la Viena. În cadrul vizitei, a participat la o ședință a Consiliului Permanent al Organizației pentru Securitate și Cooperare (OSCE) în Europa, având și un briefing despre evenimentele din ianuarie din Kazahstan.

Mukhtar Tileuberdi a informat reprezentanții statelor participante OSCE despre cauzele incidentului, rezultatele operațiunii antiteroriste și misiunea de menținere a păcii a OTSC. El a subliniat că, în prezent, ”situația din țară este pe deplin stabilizată, iar Kazahstanul își continuă politica multi-vectorală și se angajează să își respecte toate obligațiile internaționale”.

Ministrul de Externe al Kazahstanului s-a adresat OSCE

Ministrul a oferit informații, de asemenea, despre sarcinile de îmbunătățire a situației socio-economice din Kazahstan, stabilite de președintele Republicii Kazahstan, Kassym-Jomart Tokayev, guvernului nou format al Republicii Kazahstan, precum și un nou pachet de reforme politice, realizat în cadrul conceptului ”Statul care ascultă”.

În cadrul vizitei, ministrul de Externe al Kazahstanului a avut întâlniri bilaterale cu conducerea OSCE – secretarul General Helga Schmid, directorul Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului, Matteo Mecacci, reprezentantul OSCE pentru Libertatea presei Teresa Ribeiro, precum și cu președintele Adunării Parlamentare OSCE, Margareta Söderfelt.

Părțile au discutat despre punerea în aplicare a acordurilor la care s-a ajuns anterior și au evidențiat perspective pentru continuarea cooperării în lumina noilor reforme ale șefului statului kazah.

Ministrul kazah de Externe a avut și o întâlnire bilaterală cu ministrul federal pentru afaceri europene și internaționale al Austriei, Alexander Schallenberg, discutând despre pașii suplimentari pentru consolidarea cooperării reciproce.

O atenție deosebită a fost acordată evenimentelor viitoare din acest an, ținând cont de împlinirea a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Kazahstan și Austria. Părțile au convenit să extindă cadrul legal bilateral și, în urma discuțiilor, miniștrii au susținut o conferință de presă comună pentru presa austriacă și străină.

Totodată, Mukhtar Tleuberdi a susținut și un briefing separat pentru jurnaliștii austrieci și europeni.

30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Kazahstan și Austria

MAE Kazahstan, despre rezoluția Parlamentului European: ”Lipsa unei evaluări obiective a evenimentelor tragice”

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Kazahstan declară că rezoluția adoptată de Parlamentul European, privind situația din Kazahstan, este ”părtinitoare și se bazează pe concluzii și date subiective”

”Lipsa unei evaluări obiective a evenimentelor tragice din Kazahstan care au avut loc în luna ianuarie este îngrijorătoare”, mai transmite MAE Kazahstan.

”Considerăm inacceptabilă acceptarea unor astfel de documente înainte de anunțarea rezultatelor anchetei oficiale inițiate de conducerea Republicii Kazahstan. Reafirmăm că rezultatele anchetei vor fi puse la dispoziția comunității internaționale. Observăm că, în timpul elaborării proiectului de rezoluție, deputații Parlamentului European și grupurile politice din componența sa nu au solicitat clarificări din partea oficialilor din Kazahstan.

Comisarul pentru Drepturile Omului din Republica Kazahstan și instituțiile societății civile care poartă un dialog direct cu agențiile guvernamentale raportează, de asemenea, că autorii documentului nu l-au abordat”, se precizează într-un comunicat al Ministerului de Externe al Republicii Kazahstan.

”Poziția exprimată anterior a Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Kazahstan cu privire la prezența unor discrepanțe și inexactități grave în publicații ale mass-media străine care caracterizează acțiunile legitime ale organelor de aplicare a legii împotriva grupurilor teroriste, extremiste și criminale a fost ignorată”

”Kazahstanul, fiind membru al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului și al organizațiilor internaționale de renume, parte la acorduri multilaterale în domeniul dreptului umanitar, se angajează pe deplin să respecte statul de drept și să respecte obligațiile în ceea ce privește protecția drepturilor și libertăților cetățenilor. Țara noastră aduce, de asemenea, o contribuție semnificativă la procesul de asigurare a securității globale și regionale, inclusiv lupta împotriva terorismului internațional”, mai transmite MAE al Republicii Kazahstan.

”Republica Kazahstan urmărește o cooperare constructivă cu toate instituțiile Uniunii Europene, bazată pe principiile înțelegerii reciproce și respectului reciproc. Adoptarea pripită a acestei rezoluții a Parlamentului European subminează și prejudiciază procesul de adoptare și implementare a reformelor politice ale Președintelui Republicii Kazahstan care vizează consolidarea instituțiilor democratice și dezvoltarea societății civile”

Ministerul de Externe al Republicii Kazahstan

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și