Acordul tripartit Guvern – producători – vânzători de alimente pare să aibă succes, afirmă ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu. Plafonarea prețurilor produselor alimentare de bază, convenită între partenerii amintiți pentru a domoli creșterea în cascadă provocată de criza ucraineană, a dus la scăderi spectaculoase, arată ministrul, la doar trei zile de la intrarea în vigoare a ordonanței temporare.
Creșterea prețurilor gazelor, mai ales, dar și diminuarea producției de îngrășăminte și a importurilor de materii prime alimentare din Ucraina au provocat o reacție în lanț a prețurilor la raft în toată Europa.
Ordonanța Guvernului Ciolacu, care își propune să înghețe temporar prețurile pentru anumite produse de bază, a intrat în pâine de la 1 august. Actul instituie pentru sectorul agricultură şi industrie alimentară o măsură cu caracter temporar în vederea combaterii creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, se arată în nota de fundamentare.
Prețurile celor 14 produse alimentare de bază au scăzut deja cu până la 50%, anunță Florin Barbu.
Analiza prețurilor din supermarketuri evidențiază faptul că scăderile substanțiale de preț se înregistrează la produse cum ar fi: pâinea, uleiul și cartofii, urmate de brânza telemea, mălai, faină albă și zahăr.
„Mă bucur să văd că măsurile luate prin acest act normativ au un impact pozitiv asupra economiei românești și că, împreună cu reprezentanții supermarket-urilor, producători și procesatori, am reușit să găsim o soluție viabilă care a dus la stoparea creșterii prețurilor la alimentele de bază și la creșterea puterii de cumpărare pentru românii cu venituri mici și medii.
Le mulțumesc pe această cale tuturor celor implicați! De asemenea, mulțumesc reprezentanților mass-media pentru modul în care au înțeles să sprijine această inițiativă”, adaugă ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Măsura cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor se aplică pe întreg lanțul de producție, import, comerț intracomunitar, distribuție și vânzare cu amănuntul, pentru următoarele produse agricole și alimentare: