Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a afirmat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Social-democratul a mai precizat că cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România pentru că noi avem pe carnea de pui un grad de autosuficienţă de 160%.
„Eu nu cred acest lucru, că fermierii fac aşa ceva, în primul rând. În al doilea rând, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor care nu este în subordinea Ministerului Agriculturii, face verificări şi bineînţeles că se va ieşi cu un raport pe acest lucru. Nu pot să-mi dau cu părerea, eu nu cred că fermierii români vopsesc puii, să fie foarte clar. Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”, a declarat Florin Barbu.
Ministrul Agriculturii a precizat și că puii din magazine sunt crescuţi în general cu porumb, iar ţara noastră are piaţă de desfacere în Franţa. România produce aproape 400 milioane de pui.
„Ca să înţelegem, puii pe care îi vedem în magazinele de retail sunt cei cu 80-90% crescuţi cu porumb şi cantitatea cea mai mare de pui, pentru că sunt foarte bine căutaţi, am deschis piaţă inclusiv cu omologul meu francez ministru, piaţa din Franţa ia pui din România.
Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România, de la fermierii români, pentru că noi avem pe carnea de pui un grad de autosuficienţă de 160%. România produce aproape 400 de milioane de pui. ANSVSA are atribuţii pe verificarea produselor alimentare. Sunt sigur că ANSVSA va iesi cu un raport şi va lămuri acest lucru”, a zis ministrul.
Declarațiile ministrului Agriculturii vin în contextul în care președintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, a avertizat că unele firme vopsesc carnea de pui pentru a o face să pară mai bună, uneori procedura fiind realizată în timpul hrănirii, astfel încât vopseaua să nu poată fi spălată.
CITEȘTE ȘI: