Ministrul Alexandru RAFILA în cazul morților de la Spitalul SF. PANTELIMON: Se ajunge cu raportul la Comisia de Disciplină
This browser does not support the video element.
Colegiul Medicilor va trebui să dea un verdict în cazul morților de la Spitalul Sf. Pantelimon, din Capitală. 17 pacienți, în aproape 5 cinci zile, și-au pierdut viața din cauza unei scheme de tratament aplicate neconform, potrivit acuzațiilor. Acest răspuns va reda încrederea în această unitate spitalicească, spune ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila.
În urma unei acuzații privind decesul a 17 pacienți internați în Secția ATI a Spitalului Sf. Pantelimon din Capitală, din cauza unei presupuse reduceri a dozei de Noradrenalină, ministrul Sănătății, prof.dr. Alexandru Rafila, spune că, săptămâna viitoare, Colegiul Medicilor va putea să dea un răspuns oficial în urma anchetei demarate. Acuzațiile au fost inițiate chiar de către angajați ai unității spitalicești, în urma cărora rudele pacienților, și nu numai, așteapyă o explicație oficială.
N-am niciun motiv să cred că aceste rezultate ale anchetei interne nu sunt obiective. Mai mult, acolo a fost și o echipă a Corpului de Control al Ministrului Sănătății, am dat și un scurt comunicat. Sigur că, noi nu am verificat aspectele de natură profesională, ci pe cele de natură administrativă, legate de funcționarea spitalului. Ancheta amănunțită, din punct de vedere profesional, va fi cea a Colegiului Medicilor, care va fi gata, probabil, săptămâna viitoare. Se ajunge cu raportul la Comisia de Disciplină care judecă acest dosar și vreau să mulțumesc pentru implicare Colegiului Medicilor din Municipiul București, doamnei profesor Cătălina Poiană, care au reacționat imediat și s-au dus să facă investigație internă și bineînțeles, vom avea rezultatele de la Parchetul Tribunalului Municipiului București care investighează această cauză. Vă dați seama că astfel de sesizare nu poate rămâne fără răspuns și Ministerul Sănătății acordă tot sprijinul și categoric și spitalul.
Ministrul Rafila a cerut conducerii spitalului să coopereze cu organele de anchetă, pentru a afla cât mai repede ce s-a petrecut acolo și pentru ca unitatea spitalicească să-și repare imaginea.
Am cerut în mod explicit spitalul să acorde tot sprijinul organelor de cercetare penală, să le pună toate documentele la dispoziție, încât să avem un răspuns care să redea încrederea în acest spital, pacienților. Iar decesele la care faceți dumneavoastră referire nu sunt doar decesele din terapie intensivă, sunt decesele care se înregistrează la nivelul spitalului. Pacienții care sunt în stare gravă sunt transferați la terapie intensivă și au fost 17 decese într-un interval de 4 zile și 18h, conform anchetei interne, deci aproape 5 zile, ceea ce sigur este regretabil din punct de vedere al faptului că acești pacienți au pierdut viața, dar există în astfel de spitale de urgență cazuri grave la care resursele terapeutice nu mai sunt suficiente.
Citește și: