Legea referitoare la taxa pe boală încă nu este în forma finală, a declarat ministrul Sănătății în cadrul unui eveniment public. Discuțiile pe această temă sunt în curs și încă nu se poate pronunța.
Pacienții care se simt discriminați din cauză că vor continua să plătească o taxă pe boală vor trebui să mai aștepte până vor obține un răspuns concret. Întrebat miercuri despre acest aspect, ministrul Sănătății, prof.univ.dr. Alexandru Rafila, spune că politica fiscală nu este în sarcina Ministerului Sănătății.
Politica fiscală a Statului Român n-o face Ministerul Sănătății. Sunt încă discuții ca să avem o formă finală și sunt încă discuții a acestei ordonanțe și nu aș vrea să fac alte comentarii.
Guvernul a eliminat această taxă pentru mai multe categorii de pacienți, printre care mamele cu copii bolnavi sau cele aflate în situații de risc maternal, gravidele, cele aflate în concedii de maternitate, pacienții cu afecțiuni oncologice și îngrijitorii lor, persoanele care suferă de afecțiuni grave – HIV/SIDA, TBC sau cardiovasculare, pacienții cu arsuri grave (marii arși), precum și urgențele medico-chirurgicale în care viața pacienților este pusă în pericol vor fi scutiți de la plata contribuției sociale pentru indemnizațiile de concediu medical, după cum au anunțat guvernanții.
Dacă există pacienți care beneficiază la data adoptării acestei Ordonanțe de concediu medical și se încadrează la categoriile exceptate de la plata cotizației, ei vor fi scutiți de la plata cotizației începând cu data de 1 aprilie, deci și retroactiv. Pentru concediile medicale aflate în desfășurare această ordonanță se aplică în totalitate, au declarat purtătorii de cuvânt ai guvernului.
Forma legii adoptată în prezent, prevede ca aceia care vor achita cei 19%, ca taxă pe boală, rămân cei încadrați de medicul de familie cu indicele de indemnizație 01, adică au concediu de boală obișnuită.
Citește și: