Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, despre taxa de 200 de lei percepută de un operator de plaje din Năvodari: „Minim 30% din spațiul concesionat trebuie să fie asigurat pentru cei care doresc să își pună cearșafurile”

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, despre taxa de 200 de lei percepută de un operator de plaje din Năvodari: „Minim 30% din spațiul concesionat trebuie să fie asigurat pentru cei care doresc să își pună cearșafurile”
sursa foto: Facebook
Publicat: 12/07/2022, 18:39
Actualizat: 12/07/2022, 18:40

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a reacționat după știrea cu privire la un operator de plajă care solicita o taxă de 200 de lei pentru zona de cearșafuri, care a creat indignare mare printre turiștii care își petrec vacanța pe litoral. El spune că acest lucru nu este normal și a subliniat că toți operatorii de plaje de pe litoralul românesc trebuie să asigure minimum 30% din spațiul concesionat pentru turiștii care vor să stea cu prosopul pe nisip.

„Suntem într-o economie de piaţă şi ar trebui să funcţioneze cererea şi oferta şi probabil în linii mari şi funcţionează. Mai mult ca sigur, acolo unde sunt exagerări, fie dacă discutăm despre alimentaţia publică sau discutăm de tarifele pentru cazare, clienţii, turiştii vor reacţiona.

Pe de altă parte, constatăm cu toţii realităţi internaţionale – criză economică, perioadă post-pandemică, creşteri de preţuri la utilităţi. Nu zic neapărat că toate, dacă sunt astfel de preţuri exagerate, ar fi justificate, dar sunt şi explicaţii pentru preţuri mai mari, cel puţin comparativ cu perioada similară a anului trecut”, a declarat ministrul în cadrul unei conferințe de presă.

Ministrul a luat poziție cu privire la știrea care a creat vâlvă și indignare pe litoral cu privire la operatorul de plaje din Năvodari care a pus o taxă de 200 de lei pentru cei care doreau să stea cu prosopul pe plajă, afirmând că astfel de practici descurajează activitatea turistică pe litoralul românesc și așa destul de afectat de prețurile exagerate practicate în mai toate sectoarele.

„Am văzut şi eu imagini cu acest subiect. Strict personal, nu mi se pare firesc. Am văzut şi o explicaţie dată de acel operator. De altfel, am înţeles că nimeni nu a achitat o astfel de sumă exorbitantă pentru aşa ceva. Ministerul certifică aceste porţiuni de plajă pentru o activitate turistică şi avem echipe care fac verificare în teren. La orice sesizare, echipa merge acolo şi verifică conformitatea activităţii turistice de pe plajă, cu prevederile din legislaţie.

Noi nu avem măsuri legale cu privire la preţuri, nu avem competenţe ca minister. Minim 30% din spațiul concesionat trebuie să fie asigurată pentru cei care doresc să își pună cearșafurile. Tarifele, cel puţin în acel caz, sunt de neacceptat şi iniţiativa acelui operator a fost total nefericită pentru că descurajează o activitate turistică care, cel puţin pe litoral, este aşteptată vreme de nouă luni de zile”, a spus Cadariu.

Întrebat ce măsuri s-au luat în acest caz, ministrul a spus: „Ce s-a reclamat și ulterior la verificări s-a constatat la momentul respectiv”.

Taxă aberantă de 200 de lei ca să stai pe prosop la Năvodari

Un operator privat din zona Mamaia Nord-Năvodari a scos la închiriat fâșia de nisip dinaintea primului rând de șezlonguri de pe plaja pe care o administrează. Aparent, zona este destinată turiștilor care vor să-și așeze cearșafurile pe malul mării, iar locurile sunt închiriate cu 200 de lei/zi, în intervalul 08:30-20:00.

Administratorul a venit cu o explicație cel puțin bizară: Proprietarii apartamentelor sunt în majoritate medici şi avocaţi care apreciază intimitatea în complex. Plaja şi restaurantul complexului sunt destinate exclusiv rezidenţilor şi invitaţilor acestora. Tariful solicitat pentru amplasarea cearşafurilor în alte zone decât cea alocată acestora este menit să descurajeze comportamentul clienţilor din afara complexului care se aşază cu cearşaful în faţa primului rând de umbrele, nu în zona alocată acestora, conform legii”, a anunțat complexul de pe plaja din Năvodari.

Cât costă o omletă în stațiunea Năvodari

În stațiunea Năvodari va trebui să scoți mulți bani din buzunar doar pentru micul dejun, fără să mai vorbim însă și de prânz sau cină, dar și de gustările dintre mese.

Doar o simplă omletă frațuzească costă nu mai mult, nici mai puțin de 45 de lei, iar dacă dorești să mănâci și o pizza, atunci va trebui să plătești 56 de lei, asta în timp ce o porție de paste de vinde cu 62 de lei.

În ceea ce privește prețurile la pizza, pentru o banală margherita turiștii trebuie să scoată din buzunar 42 de lei, iar pentru o Pizza con carne, 52 de lei.

Și nu doar suma cerută de local pentru o pizza atrage atenția, ci și prețul berii. Astfel, potrivit bonului fiscal, o bere la 0,33 litri costă nici mai mult, nici mai puțin de 25 de lei, iar o pizza costă chiar și 80 de lei.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar