Prima pagină » Actualitate » Ministrul Cseke Attila, la Otopeni, după aterizarea aeronavei C-27 J Spartan care a sosit cu cele 5200 de doze de anticorpi monoclonali: Mulțumim Italiei pentru acest sprijin

Ministrul Cseke Attila, la Otopeni, după aterizarea aeronavei C-27 J Spartan care a sosit cu cele 5200 de doze de anticorpi monoclonali: Mulțumim Italiei pentru acest sprijin

Ministrul Cseke Attila, la Otopeni, după aterizarea aeronavei C-27 J Spartan care a sosit cu cele 5200 de doze de anticorpi monoclonali: Mulțumim Italiei pentru acest sprijin

Aeronava C-27 J Spartan a Forţelor Aeriene Române care a adus cele aproximativ 5.200 de doze de anticorpi monoclonali din Milano a aterizat la Otopeni. Ajutorul oferit României de către Italia, prin punerea la dispoziţie a acestor doze aflate în stocurile Regiunii Lombardia, vine ca urmare a solicitării statului român de sprijin în criza COVID, conform Ministerului Apărării.

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, a făcut declarații de presă de la Otopeni la aterizarea aeronavei.

„Mulțumim Italiei pentru acest sprijin. (…) România a obținut astăzi o șansă la recuperare pentru câteva mii de pacienți care ar putea dezvolta forme severe din cauza COVID, dar și o gură de oxigen pentru sistemul medical. Anticorpii monoclonali au fost obținuți prin Mecanismul de Protecţie Civilă al UE. Acum vedem beneficiile pe care le avem pentru că în anii trecuți România a acordat ajutor umanitar altor state europene”, a spus Attila la Otopeni.

„Continuăm să facem eforturi pentru obținerea și a altor medicamente și produse medicale necesare pentru a putea trata toți pacienții care au forme severe. Italia, mulțumim! ”, se arată și pe pagina Guvernului României.

Solicitarea a fost adresată Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Zborul este efectuat la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul eforturilor de combatere a pandemiei COVID-19, iar misiunea se execută prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene.

Distribuirea dozelor de anticorpi monoclonali din Baza 90 Transport Aerian „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”, unde a aterizat aeronavă C-27 J Spartan, va fi realizată cu mijloace de transport aflate în dotarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, precizează MApN.

Cum ajută anticorpii monoclonali la tratamentul anti-COVID

Anticorpii monoclonali sunt proteine ​​sintetizate în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva coronavirusului. Ei ţintesc proteina spike a virusului și astfel se împiedică atașarea virusului de celulele umane.

La sfârșitul lunii iulie, Comisia Europeană a semnat un contract comun și un contract-cadru cu compania farmaceutică Glaxo Smith Kline pentru furnizarea terapiei sotrovimab (VIR-7831), un tratament cu anticorpi monoclonali dezvoltat în colaborare cu VIR biotechnology.

Comisia Europeană a încheiat aproximativ 200 de contracte pentru diferite contramăsuri medicale, în valoare de peste 12 miliarde de euro. În conformitate cu actualul acord-cadru cu Glaxo Smith Kline, statele membre pot achiziționa sotrovimab (VIR-7831), dacă și când este necesar, după ce au obținut fie o autorizare de urgență în statul membru în cauză, fie o autorizare de comercializare (condiționată) la nivelul UE din partea Agenției Europene pentru Medicamente.

Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat ... vezi toate articolele

Citește și