Prima pagină » Actualitate » Ministrul Culturii a asistat la PROCESUL unui lider nazist, simulat de elevi în plenul Parlamentului: „Orice criminal își va afla pedeapsa meritată”

Ministrul Culturii a asistat la PROCESUL unui lider nazist, simulat de elevi în plenul Parlamentului: „Orice criminal își va afla pedeapsa meritată”

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a asistat la procesul unui lider nazist, simulat de elevi în plenul Parlamentului. Momentul a fost punctat pe contul de Facebook al politicianului, alături de o galerie foto.

„Astăzi, 22.03.2023, am fost martorul unui experiment extrem de emoționant.Un grup mare de tineri cu totul speciali au umplut sala de plen a Camerei Deputaților, participând la simularea unui proces istoric în care acuzat, peste timp, a fost criminalul nazist Ernst Rüdin. Tinerii din sală împreună cu colegii lor din băncile apărării și acuzării, împreună cu completul de judecători format din Dl. Marian Enache, președintele CCR, Dna. Iulia Scântei, judecător CCR, Dl. Robert Cazanciuc, vicepreședintele Senatului, au participat la un act pe care l-aș numi istoric”, a scris ministrul.

FOTO – Facebook

Simularea astăzi a acestui proces are o triplă însemnătate:

  • păstrarea memoriei victimelor nevinovate ale unor fracturi ale istoriei;
  • educarea tinerilor în spiritul adevărului istoric, oricât de dureros ar fi acesta;
  • mesajul că orice criminal își va afla pedeapsa meritată, a mai transmis ministrul.

FOTO – Facebook

Evenimentul de astăzi este o premieră pentru România, care – astfel – a găzduit în sala de plen a Parlamentului, o reeditare a International Mock Trial on Human Rights, eveniment desfășurat sub forma unui proces simulat care a avut în centru una dintre figurile de prim-plan ale regimului nazist, scrie euractiv.ro.

Este vorba de procesul lui Ernst Rüdin, arhitectul legilor „igienei rasiale” și promotor al programului nazist de sterilizare forțată și eutanasiere involuntară, căruia i-au căzut victime atât evreii, cât și populațiile romani, slave și de culoare, precum și persoane cu dizabilități fizice sau intelectuale.

FOTO – Facebook

Evenimentul de la București a constituit o reeditare a procesului desfășurat pe data de 31 ianuarie, sub egida Organizației Națiunilor Unite, chiar la sediul ONU din New York.

La evenimentul din SUA, România a fost reprezentată de un lot de elevi ai Complexului Educațional Laude-Reut, una dintre școlile de top din învățământul preuniversitar privat din țara noastră.

La fel ca la New York, procesul de la București s-a derulat sub patronajul organizației Social Excellence Forum din Israel, iar principalii participanți au fost 23 de tineri, elevi și studenți de la 20 de școli din toată țara (București, Iași, Sibiu, Ploiești și Buzău), care au format echipele acuzării și apărării.

FOTO – Facebook

Majoritatea participanților, 12 la număr, au fost elevi ai Liceului Laude-Reut, iar în sala de plen a Parlamentului au fost prezenți peste 350 de elevi, însoțiți de profesori, părinți și invitați.

La lucrările procesului au luat parte și membri ai corpului diplomatic de la București, pe lângă șeful Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, Reuven Azar, ambasadorul statului Israel în România, Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei, Avi Omer, fondatorul Social Excellence Forum, și Tova Ben Nun-Cherbis, președintele Complexului Educațional Laude-Reut.

FOTO – Facebook

Membrii completului de judecată au fost Marian Enache, președintele Curții Constituționale a României, Laura-Iuliana Scântei, judecător CCR și Robert Cazanciuc, vicepreședinte al Senatului.

Capetele de acuzare formulate împotriva lui Ernst Rüdin au fost în număr de patru:

  1. incitarea la crime împotriva umanității, respectiv la crimă, exterminare, tortură și persecuție;
  2. genocid;
  3. incitare, precum și cauzarea directă a crimei împotriva umanității numită sterilizare;
  4. apartenența la organizații criminale definite potrivit Principiilor de la Nürnberg.

FOTO – Facebook

Ernst Rüdin a decedat în 1952, fără să fi fost judecat vreodată, în ciuda activității sale notorii din perioada regimului nazist, mai scrie sursa citată.

FOTO – Facebook/Lucian Romașcanu

Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri ... vezi toate articolele

Citește și