- Sebastian Burduja, după adoptarea ordonanței privind înființarea Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior: ”Un vis împlinit, o parte din planul de a face un salt cuantic pentru țară”
- EXCLUSIV | Viceprimarul Sectorului 1 o acuză pe Clotilde Armand că ține la sertar proiectul Programului ”Grădinița pentru toți”: ”Preșcolarii nu au drept de vot, iar sertarul primarului e Groapa Marianelor!”
- EXCLUSIV | Licitația ”Istoria românilor între Principate și Regat”, etapa a III-a. 11 albume cu 4.374 de fotografii aparținând Reginei Maria, adjudecate pentru o sumă record: ”Lucrurile colecționabile devin prețioase și în România!”
- EXCLUSIV | Licitația ”Istoria românilor între Principate și Regat”, etapa a II-a. Butonii din aur și platină, încrustați cu diamante, ai Regelui Carol I + Ceasul de birou al Reginei Maria au declanșat ”lupta” între colecționari
Ministrul Culturii, mesaj cu ocazia Zilei Naționale a Turciei: ”Iată bazele unei prietenii solide și îndelungate între popoarele noastre”
Turcia își sărbătorește – anual, pe data de 29 octombrie – Ziua Națională, în 2022 împlinindu-se 99 de ani de când ţara a fost proclamată republică sub conducerea lui Mustafa Kemal, supranumit ”Atatürk” – ”tatăl tuturor turcilor”. Cu această ocazie, Ministerul Culturii a fost gazda unui eveniment care a avut loc la Ateneul Român, iar Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, a transmis un mesaj către poporul turc.
Republica Turcia a fost întemeiată pe rămășițele Imperiului Otoman, iar originile Turciei Moderne au rădăcini istorice adânci. Turciei moderne încep odată cu sosirea triburilor turce în Anatolia, în secolul al XI-lea.
După ce turcii selgiucizi au fost înfrânți de mongoli, noua dinastie otomană – datorită vidului de putere – a devenit o putere în regiune. Întinderea maximă a Imperiului Otoman s-a concretizat în secolul al XVI-lea, atunci când acoperea Anatolia, Africa de Nord, Orientul Apropiat, Europa de sud-est și Caucazul.
Organizarea statului turc modern a fost definitivată între anii 1923 și 1938, iar printre reformele esențiale pot fi enumerate fondarea sistemului de învățământ public – gratuit și obligatoriu -, acordarea dreptului la vot egal pentru toți cetățenii, introducerea alfabetului latin, interzicerea poligamiei, democratizarea și modernizarea administrației și libertatea religioasă.
Lucian Romașcanu: ”Am trăit, alături de prietenii mei turci, emoția celebrării a 99 de ani de republică Turcia!”
Cu ocazia Zilei Naționale a Turciei, la Ateneul Român s-a desfășurat un eveniment care a punctat nu numai cei 99 de ani de când a fost proclamată Republica Turcia, dar și 144 de ani de relații diplomatice între Turcia și România.
Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, a precizat în mediul online că a trăit, ”alături de prietenii mei turci”, emoția acestui eveniment, iar relația dintre Turcia și România concretizează o prietenie solidă și îndelungată.
”Aseară, 31.10.2022, am trăit, alături de prietenii mei turci, emoția celebrării a 99 de ani de republică Turcia! Ministerul Culturii a fost de două ori gazdă: ceremonia s-a desfășurat la Ateneul Român, iar imnurile României și Turciei au fost interpretate, superb, de Corul Madrigal.
99 de ani republică, 144 de ani de relații diplomatice, secole de istorie comună, iată bazele unei prietenii solide și îndelungate între popoarele noastre. La Mulți Ani, Republica Turcia!”, a notat Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, pe pagina sa de socializare.
Citește și: