Prima pagină » Actualitate » Ministrul de Externe al Ucrainei exclude concesiile: ”Nu vom fi în poziţia unei ţări care răspunde la telefon, ascultă instrucţiunile şi le urmează”

Ministrul de Externe al Ucrainei exclude concesiile: ”Nu vom fi în poziţia unei ţări care răspunde la telefon, ascultă instrucţiunile şi le urmează”

Ministrul de Externe al Ucrainei exclude concesiile: ”Nu vom fi în poziţia unei ţări care răspunde la telefon, ascultă instrucţiunile şi le urmează”
Dmytro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei | FOTO – Profimedia Images

Dmytro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei a declarat, în timpul unui interviu, că țara sa exclude concesiile într-o eventuală încercare de detensionare a crizei de la granița cu Rusia.

În timp ce din ce în ce mai mulți analiști politici și strategi militari își exprimă, public, îngrijorarea că un conflict Rusia-Ucraina este inevitabil, ministrul de Externe al Ucrainei a spus, la CNN – preluat de DPA – că Ucraina ”nu va permite nimănui să impună vreo concesie” pentru ca această criză să fie încheiată.

Dmytro Kuleba a insistat și asupra faptului că Ucraina nu își rezervă doar rolul de a asculta ceea ce i se transmite telefonic și de a urma instrucțiunile primite.

”Noi nu vom fi în poziţia unei ţări care răspunde la telefon, ascultă instrucţiunile marii puteri şi le urmează”, a declarat ministrul de Externe ucrainean.

Kuleba, despre Vladimir Putin: ”El s-a pus singur în această situaţie”

Potrivit DPA, Dmytro Kuleba este de părere că Vladmir Putin se află într-o situație destul de delicată după ce și-a masat trupele la granița cu Ucraina, iar garanțiile de securitate cerute sunt un punc esențial în tot acest scenariu.

”El s-a pus singur în această situaţie, nimeni altcineva nu l-a împins în acest impas. Setul de cereri prezentate de Rusia este conceput astfel că, dacă Rusia este dispusă să acţioneze cu bună-credinţă, există posibilitatea să iasă din sala de negocieri şi să spună că am ajuns la o înţelegere”, a mai afirmat Kuleba.

La începutul lunii decembrie a anului trecut, ministrul de Externe al Ucrainei accentua asupra descoperirii unor soluții ”politice și diplomatice”, menite a duce la aplanarea acestui conflict.

”Ucraina este ferm devotată căutării de soluții politice și diplomatice la conflictul ruso-ucrainean. În prezent, deoarece vedem o lipsă clară de constructivitate din partea rusă, principala prioritate este implementarea eficientă a pachetului cuprinzător de descurajare pentru a demotiva Rusia de la o escaladare militară ulterioară. Lucrăm îndeaproape cu aliații noștri de pe ambele maluri ale Atlanticului pentru a realiza acest lucru”, spunea Dmytro Kuleba.

”Sprijinul partenerilor noştri occidentali este prezent în mod constant”

Oleksi Danilov, secretarul Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, a făcut o comparație între ceea ce se întâmpla în Afghanistan – perioada pre-talibană – și situația tensionată prin care trece Ucraina. Oficialul ucrainean a transmis că Ucraina și-ar dori mai mult sprijin militar din partea Occidentului, așa cum a primit Afghanistanul în respectiva perioadă.

”Sprijinul partenerilor noştri occidentali este prezent în mod constant, deşi din păcate într-un mod de intensitate diferită. Desigur, ne-am dori mai mult, mai ales pe baza asistenţei colosale primite de Afganistanul «pre-taliban». În acest caz, armele americane ar fi fost cu siguranţă în mâini puternice care nu le-ar fi abandonat la prima întâlnire cu inamicul”, a declarat secretarul NSDC.

Mai mult, Oleksi Danilov consideră că navele NATO ar trebui să aibă o prezență permanentă în Marea Neagră, precizând că se referă, înainte de toate, la ”nave înarmate cu rachete”. Dincolo de tensiunea acumulată la granița Ucrainei, Danilov a mai precizat, în timpul unui interviu, că masarea zecilor de mii de militari ruși la granița țării sale s-a transformat într-o ”festă teribilă” pentru Kremlin.

”Masarea de trupe ruseşti în apropierea graniţelor Ucrainei le-a jucat o festă teribilă ruşilor. În loc să sperie Occidentul, dimpotrivă l-au mobilizat şi mi se pare chiar că au făcut imposibilul – l-au înfuriat”, a mai declarat Oleksi Danilov.


Citește și: 

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și