Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a felicitat Direcția Generală Anticorupție și Direcția Generală pentru Protecție Internă din cadrul MAI pentru activitatea desfășurată și reafirmă angajamentul instituției pentru toleranță zero la corupție.
În legătură cu ancheta prin care se investighează posibila implicare a unor ofițeri MAI într-o rețea de trafic de migranți operând pe teritoriul României, Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a făcut mai multe precizări.
Un fost angajat MAI și un colonel în rezervă, acuzați de DIICOT de grup infracțional după pensionare, în traficul cu migranți. În acest caz, oamenii legi fac, marți, 67 de percheziții, la nivel național. Instituțiile vizate de percheziții sunt Inspectoratul General de Imigrări Arad și Inspectoratul General de Imigrări Caraș, ai căror angajați ar fi închis ochii la expirarea vizelor migranților pe care nu îi expulzau.
Autoritățile române desfășoară o amplă operațiune împotriva traficului de migranți și a infracțiunilor conexe, în urma căreia au fost emise 67 de mandate de percheziție domiciliară în mai multe județe din țară.
„Aș vrea să vă informez faptul că această operațiune a fost inițiată de către Direcția Generală Anticorupție a Ministerului Afacerilor Interne și se încadrează în politica mea și a Ministerului Afacerilor Interne, de toleranță zero la corupție și de curățenie generală în toate structurile.
Sigur că mai departe, colegii de la Direcția Generală Anticorupție din Ministerul Afacerilor Interne au cooperat și au lucrat cu DGPI, cu instituțiile Parchetului, cu care, de altfel, colaborează foarte bine în mai multe dosare. Și acest semnal este unul care să arate tuturor că nu facem rabat de la niciun fel de exigență față de integritatea în exercitarea funcțiilor publice.”
În contextul impactului acestui dosar asupra imaginii României în dosarul Schengen, ministrul Cătălin Predoiu a subliniat că această acțiune demonstrează faptul că nu este tolerat niciun caz de corupție, indiferent unde este identificat prin structurile specializate ale MAI, respectiv DGA și DGPI.
„Este ceea ce așteaptă cetățenii români și partenerii externi ai României. Este ceea ce așteptăm și noi de la partenerii europeni din alte state membre ale Uniunii Europene, care sunt supuse presiunii migrației ilegale, toleranță zero la corupție în toată Europa, combaterea energică a migrației ilegale în toate țările europene.
Aceste acțiuni trebuie coroborate și cu cifrele statistice privind migrația ilegală. În ultimul an, România a coborât, prin eforturile Ministerului Afacerilor Interne, Poliția de Frontieră, Poliția Română și alte structuri DGA și DGPI, care colaborează cu alte structuri ale statului, cifra de migrație ilegală cu 73 la sută. În ultimul an, migrația ilegală la frontierele României a coborât cu 73 la sută. Este o performanță pe care ne sprijinim eforturile în dosarul Schengen”, a precizat oficialul de la Interne.
Operațiunea vizează destructurarea unei rețele infracționale specializate în traficul de migranți, constituirea unui grup infracțional organizat, trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României, facilitarea șederii ilegale în țară și spălarea banilor. Această acțiune face parte dintr-un efort coordonat cu procurorii DNA, care investighează infracțiuni de corupție legate direct de activitățile grupului infracțional.
Potrivit unui comunicat emis de DIICOT, rețeaua infracțională a fost inițiată de un fost angajat al MAI, care a constituit un grup organizat prin intermediul mai multor societăți comerciale. Acest grup, format din peste 37 de suspecți, a acționat în perioada 2022 – iunie 2024, implicând 31 de societăți comerciale și având ramificații în mai multe județe.
Investigațiile au relevat că grupul a acționat pe mai multe paliere, implicate fiind liderii firmelor, cadre ale MAI, dar și reprezentanți ai altor societăți comerciale. Aceștia au facilitat obținerea avizelor de muncă și a vizelor de ședere pentru cetățenii străini, în principal din Pakistan și Bangladesh. De asemenea, membrii grupului au utilizat relații corupte cu lucrătorii din cadrul Biroului pentru Imigrări pentru a facilita șederea ilegală a unor cetățeni străini.
CITIȚI ȘI: