Ministrul de Interne, despre șansele ca România să fie în Schengen în 2024: ”Depinde de o decizie politică la nivel european. Noi ne luptăm pentru ea”

Ministrul de Interne, despre șansele ca România să fie în Schengen în 2024: ”Depinde de o decizie politică la nivel european. Noi ne luptăm pentru ea”
Publicat: 04/06/2024, 19:58

Cătălin Predoiu, ministrul de Interne, a vorbit despre șansele României de a fi integrată complet în spațiul de liberă circulație până la sfârșitul acestui an. Reamintim că, pe 31 martie, România, respectiv românii, au intrat oficial în Spațiul Schengen aerian. Cu alte cuvinte, o parte din visul Schengen a devenit realitate, deoarece pasagerii vor merge direct la porțile de îmbarcare, fără să se mai oprească la controlul Poliției de Frontieră.

Controlul de securitate – la orice cursă cu avionul, indiferent că este internă, internațională, Schengen sau non Schengen –  rămâne însă obligatoriu la plecare.

Cătălin Predoiu: „Luptăm pentru Schengen în fiecare zi”

În contextul unei aderări totale în spațiul Schengen, Ministerul Afacerilor Interne își reafirmă angajamentul față de transparență, integritate și colaborare internațională, pentru a asigura securitatea și stabilitatea la frontierele României, contribuind astfel la obiectivul de integrare în spațiul de liberă circulație.

„Nu există săptămână să nu avem acțiuni de sprijin ale acestui dosar prin Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul de Externe, alte structuri ale statului. Luptăm pentru Schengen în fiecare zi. Și obiectivul nostru este 2024, într-adevăr, dar aceasta depinde de o decizie politică la nivel european. Noi ne luptăm pentru ea. De la Președinte până la Prim Ministru, ministru de interne, ministru de externe, parlamentari și europarlamentari, toată lumea luptă pentru Schengen. Vă asigur de acest lucru”, a  conchis oficialul de la Interne.

România, primită după 13 ani în Schengen-ul aerian

Consiliul Uniunii Europene a votat în unanimitate, pe 30 decembrie, primirea României și Bulgariei în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime. Potrivit deciziei UE, publicată pe 5 ianuarie,  începând cu 31 martie 2024, controalele asupra persoanelor la frontierele aeriene și maritime interne cu și dintre Bulgaria și România se elimină și dispozițiile acquis-ului Schengen se aplică Bulgariei și României între ele și în raporturile acestora cu celelalte țări membre ale spațiului de liberă circulație.

Regulile privind prezentarea la aeroport/port – de regulă cu două ore înainte de plecare – este în continuare în atribuțiile autorităților naționale, chiar dacă pasagerul va petrece mai puțin timp până ajunge efectiv la poarta de îmbarcare.

CITIȚI ȘI:

Trei zile ne despart de AIR SCHENGEN. Ce se va schimba, pas cu pas, pentru pasagerul Schengen vs. non Schengen. „Experiența va fi una mai simplă”

LIVE UPDATE: România, în zodia Schengen. Consiliul JAI, ziua decisivă. Austria, singurul stat care se opune aderării României și Bulgariei / Ciucă: „Mergem până la capăt” / Bode: „Orice compromis în interesul României îl vom accepta”

EXCLUSIV | De ce nu pot fi separate România și Bulgaria la votul pentru aderarea la Schengen. Generalul Virgil Bălăceanu: ”Trebuie luate la pachet pentru că au un spațiu comun, deschiderea la Marea Neagră, care reprezintă o vulnerabilitate”

EXCLUSIV VIDEO | De ce se opune Austria intrării României în Schengen? Andrei Caramitru: ”La un veto clar, este posibilă judecata la Curtea de Justiție Europeană pe discriminare. Ar fi forțată așa o aderare, plus despăgubiri” 

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Un bărbat a fost atacat de urs în Bistrița-Năsăud! Victima a fost transportată de urgență...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
Cea mai periculoasă armă din istorie. Poate să facă prăpăd
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor