Ministrul Digitalizării: Am fost sesizaţi pe canalul ”nofake” cu privire la conturi asociate campaniei lui Mircea GEOANĂ

Publicat: 30 10. 2024, 15:08
Actualizat: 30 10. 2024, 18:48
Foto: Alexandra Pandrea

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat miercuri că au fost primite solicitări din partea unor persoane fizice pentru verificarea conturilor asociate campaniei prezidențiale a lui Mircea Geoană, suspectate de folosirea unor instrumente care contravin regulilor platformelor de socializare.

Pe canalul „nofake” pe care-l avem la dispoziţia ministerului, pentru toţi cei care vor să sesizeze nereguli în această perioadă pentru tot ce înseamnă platforme online, au primit nişte solicitări care au fost trimise mai departe platformelor, pentru a vedea dacă, cu adevărat, există astfel de instrumente care să vicieze transpunerea cât mai transparentă a tot ce înseamnă reţele de socializare.

Avem în momentul de faţă creată o structură la nivelul ministerului care este responsabilă de acel canal „nofake”, valabil încă din primăvara acestui an, prin care cetăţenii români să sesizeze scam-uri, nerespectarea legislaţiei în privinţa drepturilor online, nerespectarea AI ACT, Digital Services Act sau practici neconcurenţiale şi incorecte pe reţele de socializare, a declarat Bogdan Ivan, miercuri, la Palatul Victoria.

Bogdan Ivan a subliniat că aceste sesizări nu sunt verificate direct de Ministerul Digitalizării, ci sunt transmise imediat către platformele vizate pentru investigații detaliate de către operatorii umani angajați de aceste companii.

Nu stau eu să fac verificările, vă spun la modul foarte transparent. De fiecare dată, dacă există orice solicitare de a verifica, de la Bogdan Ivan până la oricine altcineva, o platformă, în secunda doi colegii transmit mai departe către platforme aceste sesizări. Este o reglementare legală care este bazată pe legislaţia europeană (…) prin care toate entităţile responsabile de la Autoritatea Electorală Permanentă până la Biroul Electoral Central, până la INCID sau ANCOM sunt responsabile ca în secunda doi să transmită către platforme aceste solicitări, care vor fi prioritizate, care vor fi analizate tehnic de către operatori umani din partea platformelor. E o procedură standard în cazul oricărei persoane din România, în cazul oricărei potenţiale reţele de scam-uri. Ce e foarte clar: cine nu respectă regulile şi încalcă regulile legale şi cele ale platformelor va suporta consecinţele, e foarte clar, a detaliat el.

Ministrul Digitalizării a menționat că nu premierul Marcel Ciolacu i-a semnalat aceste aspecte.

Premierul nu mi-a semnalat, am citit şi eu în presă, am avut alte discuţii astăzi cu premierul, noi tocmai semnăm un contract de 128 de milioane de euro din bani europeni, semnăm un alt proiect extrem de important referitor la voucherele de inovare, nu am avut o discuţie cu premierul, a explicat ministrul de resort.

Declarațiile ministrului Digitalizării vin după ce premierul Marcel Ciolacu a declarat că este cunoscut faptul că “într-o clădire există foarte multe servere” care ar fi “ferme de boți” pentru Mircea Geoană.

Știam că într-o clădire există foarte multe servere. Ferme de boți pentru Geoană. Autoritatea Electorală Permanentă ar trebui sa se sesizeze. Am transmis și celor care se ocupă, azi dimineață, le-a spus Marcel Ciolacu jurnaliștilor, înainte de ședința de Guvern.

CITEȘTE ȘI:

Marcel Ciolacu anunță că AEP ar trebui să se sesizeze. „Într-o clădire există foarte multe servere. FERME DE BOȚI pentru Geoană”

Elena Lasconi: Omul cu care Mircea Geoană susține că nu s-a întâlnit este Tal HANAN, deconspirat ca șef al unor operațiuni de dezinformare