Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, PROMITE o lege specială pentru startup-urile inovatoare: „Când statul pune ban lângă ban, reduce riscul”

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, PROMITE o lege specială pentru startup-urile inovatoare: „Când statul pune ban lângă ban, reduce riscul”
Sebastian Burduja / Foto - Facebook
Publicat: 30/03/2023, 21:53

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a dat detalii despre planurile sale de a introduce o serie de măsuri pentru a susține startup-rile tehnologice care produc inovație. El a dezvăluit, la un eveniment organizat de o comunitate a antreprenorilor, că lucrează deja la un proiect legislativ în acest sens, care ar simplifica birocrația pentru proiectele inovative de business, pe un model similar cu cel implementat în Italia.

De asemenea, ministrul a reamintit intenția sa de a crea un Fond Național de Inovare, pentru a sprijini startup-urile, chiar cu un model similar ca în Israel, cu acea „amendă” pentru cei care aleg relocarea după ce au primit finanțare de la stat. Burduja a făcut referire la sistemul care a adus Israelul în topul furnizorilor de unicorni la nivel global, și anume că statul oferă startup-urile care reușesc să atragă finanțare privată o sumă comparabilă cu cea obținută de la business angels sau de la fondurile cu capital de risc.

„Asta ar fi o primă idee – dacă reușim să facem în România ceva similar. Am discutat cu experții de la Banca Mondială – care au făcut un recent studiu ce vizează ecosistemul de inovare românesc. Ei spun că lucrurile încep să se miște, sunt multe startup-uri care apar, dar multe dintre ele și mor în primii 5 ani. Și experții ne-au spus că avem o mare problemă pe zona de early seed și preseed. Unul dintre sfaturi a fost să ajutăm acești antreprenori pentru că e o zonă de mare risc acolo iar când statul pune ban lângă ban reduce riscul”, a declarat Burduja la lansarea raportului privind „culisele” startup-urilor early stage din România, pe baza unui sondaj realizat de comunitatea Launch.

El a dezvăluit că lucrează cu Olivia-Diana Morar, deputat PNL, la o lege specială pentru startup-urile inovatoare, care simplifică birocrația, pe un model similar cu cel implementat în Italia. Ministrul a mai menționat că intenția este aceea de a încuraja companiile axate pe produs.

„În România sectorul IT&C generează 8% din PIB cu circa 200.000 de oameni, Viziunea este ca în câțiva ani să trecem la 10% din PIB”, a mai precizat Burduja.

Peste 200 de antreprenori au fost chestionați în cadrul raportului

Cel mai recent raport al comunității Launch, lansat joi, 30 martie, evaluează mai multe etape cheie care stau la baza construirii unui startup early-stage, conform răspunsurilor fondatorilor români. Astfel, 58.4% din fondatori au fondat mai multe startup-uri, iar industriile în care activează sunt tot mai variate. Totodată, 81.9% din startup-uri sunt fondate de o echipă, majoritar de 2-3 fondatori, 63.9% din startup-urile românești early-stage au angajați, iar veniturile anuale depășesc și 1 milion de euro.

Atât numărul mare al celor care continuă acest drum, cât și al noilor fondatorilor, reprezintă un semnal pozitiv pentru scena antreprenorială locală.

Pe lângă experiența anterioară, raportul scoate în evidență un alt aspect surprinzător cu referire la membrii fondatori: 81.9% din startup-uri sunt fondate de o echipă, cu un procent de doar 18.2% pentru fondatorii independenți.

Cât despre modul de operare al unui startup early-stage românesc, 63.9% din ele au deja angajați. Lipsa unor proceduri bine puse la punct sau bugetele limitate sunt factori care determină de obicei un procent scăzut de angajări în cadrul acestor modele incipiente de business, dar fondatorii români arată rezultate pozitive, unii chiar cu peste 30 de angajați.

Printre principalele ale raportului, se numără și nivelul anual de venituri. Astfel, 27.1% din startup-uri sunt în punctul în care nu generează venituri deloc, iar la polul opus se află 3% din startups care deja generează venituri peste 1 milion de euro.

Raportul „The State of Romanian-born Early Stage Startups” a fost realizat pe un eșantion de aproximativ 200 de răspunsuri ale fondatorilor români chestionați de reprezentanții Launch, o comunitate de antreprenori formată din peste 500 de fondatori și colaboratori.

România este poziționată pe locul 51 în lume, ca număr de start-upuri înființate în primele 3 luni ale anului 2023, cu 267 de firme nou înființate, înaintea unor state europene precum Grecia sau Lituania, dar sub Ungaria și Estonia, arată un clasament întocmit de platforma StartUp Ranking. Totodată, un studiu al DemandSage, hub global de statistică și analiză, arată că 90% dintre start-upurile la nivel global eșuează. Iar pentru cele ce reușesc să reziste în piață, este nevoie de aproximativ 2-3 ani pentru a atinge punctul în care încep să înregistreze profit.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”