Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a declarat că aderarea României la Schengen înseamnă şi o creştere a numărului de turişti.
„De astăzi suntem în spaţiul Schengen aerian. Ce înseamnă asta pentru cei care călatoresc? Faptul că la plecare sau sosire, atunci când călătoresc în statele membre ale UE, nu mai pierd timpul la controlul paşapoartelor sau cărţilor de identitate. Că aeronavele vor fi trase la terminalele spaţiului Schengen şi atunci când zburăm cu escală nu mai trecem pe la controlul paşapoartelor”a precizat ministrul Economiei pe Facebook.
Ştefan Radu Oprea a evidențiat în mesajul postat pe rețelele de socializare că românii vor economisi timp. Astfel că, spune ministrul, „riscul să pierdem legătura între două zboruri va fi mult mai mic”.
Ministrul a subliniat și avantajele pentru economie ale intrării României în Schengen pe aerian şi maritim:”o creştere a numărului de turişti pentru că aşa s-a întâmplat în toate statele care au aderat la spaţiul Schengen”.
Intrarea în spațiul Schengen înseamnă că cetățenii României vor beneficia de aceleași condiții de călătorie ca oricare alt cetățean din celelalte 27 de state componente. Românii nu vor mai fi controlați la graniță, ci se vor supune doar regulilor care se impun la călătoria cu avionul.
Românii care călătoresc în statele din spaţiul Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontierele aeriene şi maritime începând de duminică.
Astfel, nu se vor mai opri la punctele de control ale Poliţiei de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie, urmând să meargă direct către porţile de îmbarcare. Se vor face, însă, controale în baza unei analize de risc, dacă sunt persoane suspecte, persoane care sunt date în urmărire, sub control judiciar, poliţiştii urmând să aibă în dotare dispozitive mobile de control cu care vor putea face verificări în bazele de date operative.
Atât adulţii, cât şi minorii care călătoresc către state din spaţiul Schengen vor avea nevoie de aceleaşi documente ca şi până în prezent. Diferenţa constă în faptul că nu vor mai exista controale asupra documentelor de către Poliţia de frontieră, la ghişee special amenajate.
Documentele vor fi prezentate doar la solicitarea poliţiştilor de frontieră aflaţi în aeroporturi şi porturi. Pentru deplasările către state non-Schengen, atât pentru adulţi, cât şi pentru minorii români, condiţiile de călătorie rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la filtrele de control ale Poliţiei de Frontieră.
În 2023, în cazul a peste 2.500 de minori nu a fost permisă părăsirea teritoriului României. La nivel naţional, 17 aeroporturi şi 4 porturi maritime vor opera în condiţii Schengen.
Două treimi din cursele înregistrate anul trecut pe aeroporturile din România au fost spre şi dinspre state Schengen.
CITEȘTE ȘI: