Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, serbează Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării. Acesta amintește că din anul 2007, Rezervația Biosferei Delta Dunării este inclusă în rețeaua europeană de arii naturale protejate, fiind declarată în întregime sit Natura 2000.
Ștefan Radu Oprea, ministrul Turismului a transmis vineri un mesaj cu ocazia Zilei Rezervației Biosferei Delta Dunării, în care subliniat importanța ecosistemelor și a biodiversității întâlnite pe teritoriu românesc:
”Delta Dunării, este una dintre zonele cu cea mai mare biodiversitate de pe planetă, unde sunt întâlnite 30 de habitate protejate la nivel european, dintre care 8 sunt strict protejate, unele dintre acestea fiind întâlnite doar în România.
Cea mai bine conservată zonă umedă din Europa, este și cea mai reprezentativă arie naturală protejată din rețeaua națională care a dobândit triplu statut internațional. Valoarea patrimoniului natural al RBDD a fost recunoscută prin includerea acesteia în rețeaua internațională a rezervațiilor biosferei, în cadrul programului UNESCO – „Omul și Biosfera” (1990), prin declararea ca zonă umedă de importanță internațională, în special ca habitat al păsărilor de apă și includerea în Lista Convenției RAMSAR (septembrie 1991), precum și prin includerea în Lista patrimoniului natural mondial – UNESCO (decembrie 1991).
Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) este instituția publică înființată în anul 1990 cu menirea de a institui un regim special de administrare a patrimoniului natural din domeniul public de interes național al RBDD, în scopul conservării sale și al refacerii habitatelor degradate, în corelație cu activitățile economice ale populației locale sau limitrofe și are ca proiect strategic pentru perioada următoare, refacerea peisajului natural și cultural afectat de impactul antropic” amintește ministrul Oprea.
Ministrul Turismului a amintit în mesajul său istoricul care a determinat declararea datei de 1 septembrie ca zi națională a Rezervației Biosferei Delta Dunării, începând cu anul 2008:
”Din anul 2007, Rezervația Biosferei Delta Dunării este inclusă în rețeaua europeană de arii naturale protejate, fiind declarată în întregime sit Natura 2000. Mai târziu, data de 1 septembrie a fost declarată Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării, în conformitate cu prevederile Ordinului 539/9 mai 2008, emis de către Ministerul Mediului și Dezvoltării Durabile.
Oamenii s-au adaptat la condițiile locale și au format numeroase așezări (25 localități) răspândite în tot spațiul rezervației, care au dezvoltat odată cu tradițiile de dezvoltare economică și tradiții culturale bogate ce pot fi remarcate în toate localitățile specifice fiecărui grup etnic (români, ucraineni, ruși-lipoveni, etc.)” a transmis Radu Oprea pe Facebook.