Ministrul Educației dezvăluie numărul copiilor UCRAINENI integrați în școlile din România, după un an de război
Ministrul Educației, Ligia Deca, a participat miercuri la evenimentul „Cronologia unui an de conflict în Ucraina”, organizat de World Vision.
Potrivit oficialului, România a dovedit că are capacitatea de a se mobiliza și de a veni în sprijinul cetățenilor ucraineni care, forțați de împrejurări, au ajuns pe teritoriul țării noastre.
Ea spune că autoritățile de la București au adoptat mai multe măsuri pentru a veni în sprijinul refugiaților ucraineni, inclusiv în ceea ce privește includerea copiilor din țara vecină în sistemul educațional românesc.
„Nu putem să nu menționăm numărul însemnat de copii care suferă, în continuare, din cauza acestui război. Conflictul armat le-a schimbat întregul univers – emoțional, social, educațional”, scrie Ligia Deca pe Facebook.
Câți copii ucraineni învață în România
Potrivit ministrului, sunt repartizați cu statut de audienți, în unități de învățământ preuniversitar, 3.781 de minori ucraineni (1.328 de nivel preșcolar și 2.453 de elevi). Alți 976 de copii din țara vecină au fost deja înmatriculați cu statut de elevi.
„În prezent, la nivel național, conform raportărilor primite de la inspectoratele școlare județene/al Municipiului București, sunt repartizați cu statut de audienți, în unități de învățământ preuniversitar, 3.781 de minori (1.328 de nivel preșcolar și 2.453 de elevi). Alți 976 de copii au fost deja înmatriculați cu statut de elevi.
Ministerul Educației a contribuit, de asemenea, la înființarea huburilor educaționale, unde sunt organizate activități didactice în limba ucraineană. Peste 2.800 de copii urmează cursuri în 27 de astfel de huburi.
Îmi exprim aprecierea față de toți oamenii care au făcut ca minorii provenind din zona conflictului armat din Ucraina să simtă, în România, confortul unui loc sigur, în care să se simtă protejați.Mulțumesc cadrelor didactice din școlile care au integrat copii ucraineni, directorilor care au facilitat deschiderea huburilor educaționale prin disponibilitatea de a oferi spații pentru desfășurarea activităților și autorităților locale pentru sprijin”, mai transmite ministrul Educației, Ligia Deca.