Ministrul grec al Afacerilor Externe, Nikos Dendias, a declarat miercuri că Grecia susține pe deplin aderarea României la Spațiul Schengen și la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
Invitat la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, Dendias a susținut o declarație comună de presă cu ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, informează Agerpres.
„Puteţi conta pe deplinul nostru sprijin pentru eforturile dumneavoastră de a intra în zona Schengen şi în OCDE”, a arătat şeful diplomaţiei elene.
Ministrul grec a atras atenția asupra faptului că Uniunea Europeană trebuie să ofere sprijin statelor din Balcanii de Vest, în contextul în care în această regiune există un „vacuum”.
Acesta spune că, în cazul în care UE nu acordă sprijin statelor din regiune, alte forțe ar putea umple acest gol.
„După cum am convenit, trebuie să evităm crearea unei găuri negre în Balcanii de Vest. Noi, ţările din Uniunea Europeană din această regiune lărgită, avem responsabilitatea şi interesul să promovăm procesul de integrare mai profundă a ţărilor din Balcanii de Vest, cu respectarea anumitor condiţii. Grecia şi România au convenit deja asupra unor anumite elemente la discuţiile din luna mai. Dacă Uniunea Europeană nu umple acest vacuum, alţii vor încerca să umple acest vacuum şi nu respectă aceleaşi principii. Sunt ţări care sprijină ideile radicale şi mişcările extremiste. De asemenea, trebuie să ne sprijinim vecinii din Est”, a declarat oficialul de la Atena.
Demnitarul şi-a exprimat recunoştinţa pentru sprijinul oferit ţării sale în cazul incendiilor din această vară.
„Permiteţi-mi acum să exprim întreaga apreciere adâncă a Guvernului Mitsotakis pentru sprijinul acordat de România în criza recentă provocată de incendiile de pădure. Vă mulţumim foarte mult! Acest gest important intervine între prieteni de lungă durată, parteneri din Uniunea Europeană şi aliaţi ai NATO”, a mai declarat Dendias.
Bogdan Aurescu a amintit că intervenţia forţelor române a avut loc în cadrul Mecanismului European de Protecţie Civilă.
România și-a depus candidatura la OCDE pentru prima dată în aprilie 2004, iar în noiembrie 2012 autoritățile de la București au reiterat dorința țării noastre de a intra în această organizație. Ulterior, România și-a reînnoit candidatura, atât în 2016 cât și în 2017.