Prima pagină » Actualitate » Ministrul ENERGIEI despre proveniența banilor din plafonarea tarifelor la energie/Sebastian BURDUJA: Accept multe, dar nu accept minciuna

Ministrul ENERGIEI despre proveniența banilor din plafonarea tarifelor la energie/Sebastian BURDUJA: Accept multe, dar nu accept minciuna

Ministrul ENERGIEI despre proveniența banilor din plafonarea tarifelor la energie/Sebastian BURDUJA: Accept multe, dar nu accept minciuna
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, arată cu degetul în direcția politicienilor care a votat împotriva exploatării gazului românesc din Marea Neagră. Burduja îi acuză pe aceștia că „sunt reprezentanții intereselor comerciale rusești în domeniul energetic”. 
„Un singur partid parlamentar a votat împotriva exploatării gazului românesc din Marea Neagră, pentru că producția României amenință vânzările de gaz ale Federației Ruse.” susține public ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Acesta acuză de populism partidele care promovează ideea că diferența dintre prețurile plafonate la energie și cele ale producătorilor ar fi suportată de buzunarul românilor. Burduja lămurește situația printr-o postare detaliată.
Un singur partid parlamentar a votat împotriva exploatării gazului românesc din Marea Neagră, pentru că producția României amenință vânzările de gaz ale Federației Ruse. Iar unele voci stridente și fără argumente sunt reprezentanții intereselor comerciale rusești în domeniul energetic. Consumatorii români sunt în continuare protejați de creșterile prețurilor energiei prin plafonarea tarifelor la electricitate și gaz. Prin măsura luată în timpul guvernării liberale, consumatorii români au fost protejați de șantajul energetic al Rusiei. Este de înțeles de ce unii sunt supărați pe plafonarea tarifelor și pe energia regenerabilă, promițând marea cu sarea pentru alegerile prezidențiale. Accept multe, dar nu accept minciuna. Minciuna este că diferența dintre prețurile producătorilor și prețurile plafonate (cele plătite de români și confirmate de EUROSTAT ca fiind printre cele mai mici din UE) este suportată din buzunarele oamenilor. Nimic mai fals! Și spun asta clar și răspicat. Toți producătorii și traderii, cu cât vând mai scump, cu atât sunt mai mult impozitați de stat. Iar prețul din facturi tot nu se mărește.
Ministrul Burduja mai spune că banii din compensarea facturilor la energie provin din Fondul pentru Tranziție Energetică. Banii provin din suprataxarea producătorilor și comercianților cu energie.
Toate tranzacțiile efectuate pe piețele de energie electrică (inclusiv PZU și PE), în care prețul de vânzare al producătorilor este mai mare de 400 lei/MWh, sunt supuse supraimpozitării prin contribuția la Fondul pentru Tranziție Energetică. Deci, în lumea reală și cea fără de minciuni, banii pentru compensarea facturilor provin din Fondul pentru Tranziție Energetică. Acest Fond este alimentat din banii proveniți din supra-taxarea producătorilor și traderilor. Aveam două variante:  să lăsăm producătorii și traderii să vândă cu ce preț vor, fiind piață liberă, și să își crească profiturile pe seama românilor;  să lăsăm producătorii și traderii să vândă cu ce preț vor, fiind piață liberă, iar profiturile exagerate să fie colectate la bugetul de stat și să se reîntoarcă la români, prin compensarea facturilor. Este cam ca la Radio Erevan zilele acestea: nu s-a luat de la români, ci de la producători și traderi. Nu s-a băgat în buzunarul băieților deștepți, ci s-a colectat și s-a băgat în bugetul de stat și în buzunarele românilor. Statul a colectat cu peste 20 miliarde lei de la companiile din energie mai mult decât a decontat pentru facturi. Din fericire pentru România si din păcate pentru adversarii ei, din afară și din interior, sunt încă suficient de mulți oameni inteligenți în țara asta, care se uită la cifre și la argumente și nu se lasă păcăliți de populismul extremist.
Sebastian Burduja anunță și faptul că, după 15 ani, România va avea o strategie energetică la nivel național.
Iar pe măsură ce investițiile fără precedent pe care am reușit să le finanțăm în ultimul an se vor realiza, inclusiv în capacități de stocare, România va avea și strategie energetică națională (prima după 15 ani), și un sistem energetic sigur, cu prețuri corecte și emisii reduse de CO2 pentru un aer curat, a mai scris Burduja.
CITEȘTE ȘI:
Autor

Citește și