Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că vom trece iarna cu gaz românesc. În plus, avem și mici cantități pentru export.
„Sectorul energetic este un sector complicat, este o țintă predilectă pentru aceste campanii de dezinformare. De aceea, încercăm pe toate canalele disponibile, posibil că ne-ați văzut și pe Tik Tok și pe alte canale, să explicăm pe înțelesul tuturor lucrurile de bază ce înseamnă nivelul de stocare al gazelor în depozite, când le folosim, ciclul de injecție, de extracție ș.a.m.d.
Ce pot să vă asigur este că trecem iarna cu gaz românesc. Avem absolut suficient gaz în depozite, peste 2,1 miliarde de normal metri cubi, plus ceea ce producem noi în timpul sezonului rece, ne acoperă necesarul de consum, ba chiar avem și mici cantități pentru export, cum este cazul în Republica Moldova”, a declarat Burduja la Antena 3 CNN.
Întrebat dacă vor crește facturile la gaz în această iarnă, Burduja a răspuns că acestea vor fi la fel ca în trecut.
„Aceste plafonări au asigurat României al 4-lea cel mai mic preț la gaz și al 5-lea cel mai mic preț la energie electrică din întreaga Uniune Europeană. Acestea sunt datele Eurostat. Deci trecem iarna cu același nivel per kilowatt-oră. Sigur că valoarea finală a oricărei facturi depinde și de cantitatea consumată, nu doar de câți verbe prețul per kilowatt”, a explicat ministrul.
Sebastian Burduja a explicat că România poate ajuta Moldova.
„Următoarea prioritate este Chișinăul. Deci sunt frații noștri de peste Prut și acolo mai ales pe energie electrică putem să-i ajutăm, deja i-am ajutat printr-un acord între Nuclearelectrica și Energocom, această companie de peste Prut, de peste 100 de megawați, livrare de energie în bandă și în continuare le vom fi alături.
În al 3-lea rând, dacă avem disponibil, putem să ajutăm și Ucraina. Este mai mult o chestiune tehnică. Eu am vorbit și acum câteva zile cu ministrul omolog din Ucraina. Dacă să spunem, capacitatea transfrontalieră în zona Slovaciei este mai mică, putem să compensăm cu o creștere mai mare a capacității transfrontaliere pe frontiera România-Ucraina. Nu înseamnă că noi, România, o să le exportăm lor mai multă energie electrică, ci tehnic, e vorba de mai multă energie dinspre Europa, să spunem. Deci, dinspre vest poate să vină înspre Ucraina, trecând și prin România, iar asta nu înseamnă că e produsă neapărat în România”, a precizat Sebastian Burduja.
CITEȘTE ȘI: