Ministrul Familiei: „Încurajez încă o dată victimele violenței domestice! Orice femeie în pericol trebuie să ceară ordin de protecție”
Peste 28.000 de persoane au fost victime ale violenței domestice în primele șase luni ale anului 2023. Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Șanse, a declarat că trebuie să spunem STOP violenței domestice, făcând un apel clar pentru toate femeile care trec prin astfel de situații: „Doamnelor, dacă trăiți în abuz sau știți pe cineva care este victima violenței domestice, cereți ajutor! Suntem aici pentru dumneavoastră. Nu vă judecăm, ci vă suntem alături în toate modurile posibile.”
Natalia Intotero, cea care a fost numită în locul Gabrielei Firea, la Ministerul Familiei a vizitat un centru de primire în regim de urgență pentru victimele violenței domestice din Iași, din cadrul DGASPC Iași, acolo unde mărturisește că a întâlnit femei de toate vârstele și din toate categoriile sociale.
De la tinere mămici, la femei adulte, care au dat naștere mai multor copii, cu zece clase absolvite sau chiar cu studii doctorale.
Ministrul familiei a punctat și faptul că, indiscutabil, orice femeie care se află în pericol trebuie să ceară ordin de protecție în fața abuzurilor și a violenței partenerului.
„Aseară, târziu, am vizitat un centru de primire în regim de urgență pentru victimele violenței domestice din Iași, din cadrul DGASPC Iași, condus de minunata Roxana Necula – o doamnă muncitoare, care, zi de zi trudește cu credința că menirea ei e să le ajute pe femeile mai puțin norocoase. Evident, locația este secretă, pentru ca voi, cele care ajungeți aici, să simțiți cu adevărat că sunteți protejate.
Am fost extrem de emoționată, pentru că în acestă locație, am întâlnit femei de toate vârstele și din toate categoriile sociale. De la tinere mămici, la femei adulte, care au dat naștere mai multor copii, cu zece clase absolvite sau chiar cu studii doctorale, toate, dar absolut toate trăiau aceeași suferință fizică sau morală. Au fost abuzate de cei de la care ar fi trebuit să primească, dragoste, susținere și ajutor. Dar toate au în comun un lucru: 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐜𝐮𝐫𝐚𝐣𝐨𝐚𝐬𝐞! După ani de zile în care partenerul pe care cândva l-au iubit le-a abuzat, au cerut ajutorul.
Încurajez încă o dată victimele violenței domestice! Orice femeie care se află în pericol trebuie să ceară ordin de protecție, cu toate implicațiile juridice ce decurg de aici, să ceară ajutorul specialiștilor ANES, să sune la HELPLINE 0800.500.333, număr de telefon nonstop sau la 112. Un lucru foarte important este acela că nu trebuie să-și retragă cererea o dată ce aceasta a fost depusă.
Sistemul de monitorizare electronică a agresorilor victimelor violenței domestice a fost operationalizat la 1 octombrie 2022 și este un proiect-pilot care va fi implementat în 3 etape:
1.Bucuresti, Iași, Mureș și Vrancea(județe cu cea mai mare incidentă) 2022-2023.
2. Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Covasna, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinți,Neamț, Prahova, Sibiu, Satu-Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Valcea.
3. Restul județelor rămase.
Vreau ca toate femeile care trăiesc orice formă de abuz să știe că statul le oferă sprijin gratuit – cazare, masă, consiliere juridică și psihologică, asistență în găsirea unui loc de muncă. Peste 5.000 de victime ale violenţei domestice au primit ajutor în cele 42 de locuinţe protejate în toate judeţele ţării, 20 de centre de recuperare pentru victimele violenței domestice și 52 de centre de primire în regim de urgență”, a postat pe facebook ministrul Familiei.
Sursă foto: facebook Natalia Intotero