Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă organizate la sediul PNL, că fondurile necesare pentru plata majorărilor de pensii sunt asigurate și incluse în bugetul de stat. Potrivit acestuia, efortul bugetar lunar de 2,5 miliarde de lei, care cumulează 10 miliarde de lei până la sfârșitul anului, este acoperit integral.
După cum știți, noi am evaluat un efort bugetar lunar de 2,5 miliarde de lei, un impact cumulat până la sfârșitul anului de 10 miliarde de lei. Acești bani sunt cuprinși în buget, îi avem, deci plata drepturilor privind pensiile va avea loc, deoarece acești bani există atât în bugetul de venituri și cheltuieli al României, în bugetul de stat, cât și în visteria noastră, a explicat Boloș.
Ministrul Finanțelor a asigurat că banii vor fi virați la timp tuturor beneficiarilor, în urma recalculării pensiilor.
Întrebat despre sursele de finanțare, Boloș a precizat că la începutul anului bugetar, aceste cheltuieli au fost incluse în buget, eliminând riscul ca drepturile pensionarilor să nu fie achitate.
După cum se știe, la începutul anului bugetar, în legea bugetului de stat, aceste categorii de cheltuieli au fost cuprinse în buget. Deci, nu s-a pus problema ca aceste resurse să stea sub semnul instabilității, adică să existe vreun risc ca aceste drepturi ale românilor să nu fie achitate.
Referitor la modul în care noi gestionăm problema împrumuturilor în ceea ce privește deficitul bugetar, este o politică pe care ne-o stabilim de fiecare dată printr-o strategie înțeleaptă, astfel încât să obținem resurse cu cel mai mic cost de pe piață.
Am spus și mai înainte, și le spun și acum răspicat: banii sunt cuprinși în buget. Să stea liniștiți toți românii că aceste drepturi se vor achita la data stabilită de către Casa Națională de Pensii, a precizat ministrul Finanțelor.
În plus, Boloș a evidențiat eforturile Ministerului Finanțelor de a asigura o colectare eficientă a veniturilor și de a combate evaziunea fiscală, ceea ce a permis realizarea integrală a planului de venituri pentru acest an.
Și, în felul acesta, cum spuneam, este pentru prima dată când acest proces chiar se întâmplă. Până acum erau doar discuții de acest fel, dar Ministerul de Finanțe s-a mobilizat și spun din nou, foarte răspicat: tot ce a însemnat o mai bună colectare a veniturilor la buget, tot ce a însemnat combaterea evaziunii fiscale, tot ce a însemnat măsurile de digitalizare – chiar cu toată responsabilitatea, spun că Ministerul Finanțelor nu a stat cu mâinile în sân așteptând ca altcineva să rezolve problemele. Ne-am implicat pentru a avea o cât mai bună colectare, lucru pe care l-am dovedit prin planul nostru de venituri, care astăzi este realizat în proporție de 100%, a completat ministrul.
CITEȘTE ȘI: