Guvernul, prin vocea ministrului Marcel Boloș, anunță noi ajutoare pentru românii aflați în situații vulnerabile.
Aceasta după ce, în ultima perioadă, autoritățile au oferit diverse ajutoare pentru persoanele care, din cauza scumpirilor din ultimul an, riscau să ajungă într-o situație foarte precară din punct de vedere financiar.
Un exemplu în acest sens sunt cardurile pentru alimente pe care Guvernul le-a distribuit persoanelor din categorii vulnerabile.
Potrivit lui Boloș, statul va acorda șase tranșe de ajutor pentru alimente și mese calde pentru aproximativ 2,4 milioane de persoane anul acesta.
„De aceste vouchere de alimente beneficiază aproape 2,4 milioane de români. Ne respectăm astfel promisiunea faţă de oameni, aceea de a avea grijă de nevoile lor imediate. Pe lângă voucherele sociale pentru alimente, vom continua distribuirea pachetelor cu produse alimentare şi în acest an, cu o nouă tranşă în luna aprilie. De asemenea, românii din medii vulnerabile primesc 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie.
Adăugând la acestea sprijinul pentru rechizite şi îmbrăcăminte acordat elevilor, trusourile pentru mamă şi nou-născut, voucherele pe care le pregătim pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit şi pentru achiziționarea de electrocasnice, putem vorbi în 2023 despre un amplu pachet de măsuri sociale finanţat din fonduri europene – 1,8 miliarde de euro într-un singur an”, a declarat ministrul Investițiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, citat de Antena3.
Autoritățile au informat recent că vor vira tranșa a doua de bani pe cardurile pentru alimente înainte de Paște. Tot înainte de Sărbători vor fi distribuite și pachetele cu alimente destinate persoanelor nevoiașe.
În afară de aceste ajutoare, Marcel Boloș anunță un nou pachet de vouchere și ajutoare în valoare de 980 de milioane de euro. Acesta va finanța măsuri precum pachetele cu alimente de bază sau mese calde, sprijin pentru achiziționarea de rechizite și îmbrăcăminte pentru copiii din medii defavorizate, sprijin pentru cuplurile mamă – copil.
„Este pentru prima dată când România are un program cu finanțare europeană special dedicat grupurilor vulnerabile și vom folosi această oportunitate pentru a sprijini vârstnicii, copiii, persoanele cu dizabilități, familiile monoparentale sau mamele aflate în dificultate.
Am finanțat, în ultimii ani, din fonduri europene, măsuri care au îmbunătățit viața multora dintre românii cu venituri mici – pachetele cu alimente, tichetele educaționale, cardurile sociale ”Sprijin pentru România”, cardurile de energie și avem în pregătire alte măsuri similare. Dar, din păcate, 1 din 3 români este expus riscului de sărăcie sau excluziune socială, cele mai expuse acestui fenomen fiind grupurile vulnerabile.
În acest sens, Programul Incluziune și Demnitate Socială este un instrument care ne permite să construim un sistem de servicii sociale integrate care să sprijine, pe termen lung, persoanele vulnerabile: vom finanța centre sociale integrate, servicii de îngrijire la domiciliu pentru vârstnici, servicii educaționale sau de integrare pe piața muncii, servicii de viață independentă pentru persoanele cu dizabilități care părăsesc sistemul instituționalizat, întreprinderi sociale”, a transmis Marcel Boloș.