Franţa este pregătită să trimită sute de militari în România şi să-şi asume responsabilitatea de a constitui o forţă internaţională pentru apărarea acestei ţări membre a NATO, dacă Alianţa Nord-Atlantică va decide aceasta, a declarat sâmbătă ministrul francez al apărării, Florence Parly, într-un interviu pentru postul de radio France Inter.
Această desfăşurare, dacă va avea loc, „nu este destinată să ducă la vreo escaladare militară”, a ţinut să sublinieze titulara portofoliului Apărării de la Paris, în contextul crizei legate de Ucraina, potrivit Agerpres.
„Franţa este pregătită, dacă NATO va decide, să desfăşoare elemente militare în România, mai precis câteva sute de oameni”, a precizat in acest context Florence Parly.
„Dialogul continuă şi suntem convinşi că trebuie să rezolvăm acest conflict prin dialog şi soluţii diplomatice”, a spus Parly, reamintind subiectele discutate în convorbirea telefonică pe care preşedintele Emmanuel Macron a avut-o vineri cu omologul său rus, Vladimir Putin.
Dar, în acelaşi timp, ministrul francez a declarat că „suntem realişti, suntem lucizi şi ne pregătim”, având în vedere mobilizarea mai multor zeci de mii de soldaţi ruşi în ultimele săptămâni în apropiere de frontiera cu Ucraina şi unele mişcări din ultimele zile în Belarus.
Parly a amintit că Franţa are deja forţe militare în Estonia, care participă la întărirea apărării acestui stat baltic împotriva potenţialelor ameninţări din partea Rusiei, şi a precizat că propunerea sa este de a acţiona în România în calitate de „naţiune-cadru” a forţei internaţionale a NATO care ar putea fi trimisă acolo.
„Este vorba de a arăta că suntem dispuşi să apărăm ţările (Alianţei Nord-Atlantice) cele mai apropiate de această zonă de tensiune”, al cărei centru este Ucraina, a afirmat titulara de la Apărare.
„Trăim timpuri grele, iar în aceste timpuri grele Franța va sta alături de România, Franța nu își va abandona niciodată aliații și prietenii săi”, a spus joi la București Florence Parly.
Ea s-a văzut zilele trecute la MApN cu ministrul Apărării Vasile Dâncu, au discutat despre posibilul ajutor de trupe anunțat de către președintele Macron, dar și despre achiziția corvetelor, acolo unde o firmă din Franța a ieșit câștigătoare, însă nu s-a reușit deocamdată semnarea contractului.
Miercuri, Klaus Iohannis a salutat mesajele transmise oficial de liderul de la Casa Albă, Joe Biden și cel al Franței, Emmanuel Macron, parteneri strategici ai României, care au anunțat că vor spori prezența în România, ca parte a răspunsului aliat față de poziția de agresivitate a Rusiei.
„Aceste demersuri sunt rezultatul eforturilor pe care eu personal şi membri ai Guvernului le-am depus, inclusiv în cadrul discuţiilor directe pe care le-am avut în ultima perioadă. Am spus-o constant şi repet că suntem gata să găzduim o prezenţă aliată crescută pe teritoriul nostru. De altfel, în urma anunţurilor SUA şi ale Franţei, suntem în contact cu cei doi aliaţi pentru a stabili concret modalităţile de realizare pe teritoriul nostru a prezenţei militare a celor doi parteneri”, a spus Klaus Iohannis.