Stoparea proiectului Nord Stream 2 ar duce la izolarea economică a Rusiei, fapt ce ar împinge-o în brațele Chinei, spune Heiko Maas, ministrul de Externe al Germaniei
„Sancţiunile ar trebui să aibă obiectivul de a contribui la o schimbare de comportament. De sancţiuni se leagă, desigur, şi un mesaj politic, o luare de poziţie faţă de chestiuni pe care nu vrem să le acceptăm fără consecinţe, cum este pentru Europa cazul Navalnîi. Poziţia noastră faţă de Nord Stream 2 este cunoscută. Dacă firmele care participă la finalizarea proiectului şi-ar stopa activitatea, aceasta nu va avea neapărat efecte concrete asupra cazului Navalnîi. Noi nu credem că este corect să izolăm Rusia din punct de vedere economic. Izolarea economică a Rusiei ar avea efectul geostrategic de strângere şi aprofundare a relaţiilor ruso-chineze. Aceasta nu poate fi în interesul nostru strategic. Dimpotrivă, am risca să nu mai putem discuta deloc cu Rusia despre astfel de teme”, a declarat Heiko Maas, într-un interviu pentru Deutsche Welle.
Șeful diplomației germane a mai spus că Moscova ar trebui să aibă un interes în a-și normaliza relaţiile mai ales cu Europa. Soluţionarea conflictului din estul Ucrainei ar fi un pas în acest sens.
Potrivit Taas, SUA intenționează să impună noi sancțiuni asupra conductei de gaz Nord Stream 2 dacă Rusia încearcă să-și finalizeze construcția, spune marți ziarul Handelsblatt, citând surse diplomatice americane.
„Dacă Rusia încearcă să finalizeze construcția restului de kilometri de conductă, atunci Camera Reprezentanților și Senatul [Congresului Statelor Unite – TASS] sunt gata să adopte un nou act de sancțiuni”, a spus sursa. Investitorii europeni sau companiile care doresc să cumpere gaz care curge peste conductă pot fi afectați de această dată, relatează Handelsblatt.
Sursele diplomatice nu exclud noi sancțiuni care pot fi în vigoare încă din februarie sau din martie.
Companiile germane sunt îngrijorate de posibilele noi măsuri împotriva proiectului, spune ziarul.
Nord Stream 2 este un proiect internațional pentru construirea unei conducte de gaz care va trece pe fundul Mării Baltice, de pe coasta Rusiei până în Germania, ocolind statele de tranzit. Noua conductă de 1.200 de kilometri, urmând practic același traseu ca Nord Stream, va traversa zonele economice și apele teritoriale din cinci țări, și anume Rusia, Finlanda, Suedia, Danemarca și Germania. Capacitatea conductei va fi de 55 miliarde de metri cubi de gaz pe an.
„Doar un număr mic de oameni au acces la Novichok și această otravă a fost folosită de serviciile secrete rusești în atacul împotriva fostului agent Serghei Skripal”, a spus el, referindu-se la atacul din 2018 din orașul englez Salisbury.
Cu privire la subiectul căruia sancțiunile ar putea fi discutate de UE, Maas nu a exclus acțiunile referitoare la conducta disputată Nord Stream 2.
Controversatul proiect de 11 miliarde de dolari este menit să livreze gaze rusești către Europa, dar a fost puternic contestat de Statele Unite.
„Sper … că rușii nu ne vor forța să ne schimbăm poziția cu privire la Nord Stream”, a spus el, adăugând că consecințele oricărei anulare potențiale a proiectului ar trebui, de asemenea, să fie cântărite și că dezbaterea privind sancțiunile ar trebui să nu fie „redus” la un punct.