Ministrul german pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, vizită în Vama Sighetu Marmaţiei la centrul Blue Dot iniţiat de UNICEF: „Sunt impresionată de solidaritatea cu poporul ucrainean”
Ministrul pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare din Germania, Svenja Schulze, a vizitat – luni – centrul Blue Dot iniţiat de UNICEF în Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Sighetu Marmaţiei.
A fost impresionată de tabăra de refugiaţi din oraş, iar fficialul german a apreciat activitatea şi efortul depus de autorităţi şi ONG-urile locale care îi sprijină pe refugiaţi, potrivit unui comunicat al Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş.
„Milioane de oameni şi-au părăsit căminele. Aproximativ jumătate dintre ei sunt copii. Centrele Blue Dot ale UNICEF le oferă un important spaţiu în care să fie în siguranţă şi un prim punct de contact. Vreau să mulţumesc României şi celorlalte ţări vecine, personalului UNICEF şi celor care, în număr mare, oferă ajutor în teren, pentru eforturile lor neobosite. Sunt impresionată de solidaritatea cu poporul ucrainean pe care am văzut-o şi bunăvoinţa de a-i ajuta. Aici în România, în Republica Moldova, în Germania, în întreaga Uniune Europeană. Noi, Guvernul german, vom face tot ce putem pentru a alina suferinţa acută a poporului ucrainean şi în acelaşi timp să îi ajutăm. Împreună putem să facem faţă acestei provocări. Vreau să mulţumesc autorităţilor din România, angajaţilor UNICEF şi multor altor persoane care ajută în teren, pentru efortul lor neobosit la care am avut privilegiul să fiu martoră astăzi”, a spus Svenja Schulze după vizita efectuată.
În context, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ionel Bogdan, a subliniat parteneriatul cu UNICEF şi ONG-urile locale, prezente în PTF Sighetu Marmaţiei din momentul sosirii primilor refugiaţi din Ucraina.
„Centrul Blue Dot din Sighetu Marmaţiei este primul centru de acest gen amplasat la graniţele cu Ucraina, organizat de UNICEF în parteneriat cu autorităţile publice, ONG-urile partenere, societatea civilă şi reprezentanţi ai mediului de afaceri care şi-au exprimat intenţia de a se alătura în campaniile de sprijin pentru Ucraina. În centrul de tip Blue Dot, refugiaţii ucraineni parcurg un flux bine stabilit, astfel că odată ce trec graniţa sunt preluaţi de voluntarii care încearcă să afle care sunt nevoile urgente pe care aceştia le au, după care sunt înregistraţi în aplicaţia creată special pentru gestionarea cât mai eficientă a refugiaţilor, iar ulterior sunt identificate nevoile acestora – cazare/transport/masă. Aici, refugiaţii pot primi şi asistenţă socială, psihologică, juridică, pe scurt sunt sprijiniţi cu tot ce au nevoie(…)Odată ieşiţi din centrul Blue Dot, familiile de ucraineni pot aştepta să fie transportaţi la unitatea de cazare identificată pentru ei în cortul special de aşteptare. De asemenea, există şi un cort special amenajat, denumit Mama şi copilul, unde mamele pot sta şi îi pot îngriji pe copii”, a declarat Ionel Bogdan.
FOTO – Facebook/Consiliul Județean Maramureș