Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, avertisment pentru DSP-uri: „Nu vreau ca pacienţii dintr-un judeţ să fie refuzaţi şi să nu fie trataţi în alt judeţ”
Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a participat marți la prima videoconferință online cu reprezentanții direcțiilor de sănătate publică din teritoriu.
La videoconferință au mai participat și secretarii de stat Levente Vass și Andrei Baciu, dar și conducerea departamentului de asistență medicală din cadrul Ministerului Sănătății și reprezentantul Departamentului pentru Situații de Urgență, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății.
Videoconferința a fost organizată pentru a discuta despre pregătirea sistemului de sănătate pentru valul al patrulea al pandemiei de COVID-19.
Cseke Attila le-a cerut directorilor direcțiilor de sănătate publică să acționeze cu responsabilitate și solidaritate și le-a transmis să facă verificări în spitale, pentru a se asigura că raportările sunt reale.
„Mesajul meu către dumneavoastră vreau să fie clar. În pandemie trebuie acționat, mai mult ca oricând, cu responsabilitate și solidaritate. Nu vreau ca pacienții dintr-un județ să fie refuzați și să nu fie tratați în alt județ. De asemenea, nu mă interesează cifre pe hârtie. Vreau să mergeți să verificați în spitale astfel încât tot ce raportați să fie real” , a declarat ministrul interimar Cseke Attila.
Cseke Attila a cerut creșterea numărului de paturi la ATI
Ministrul interimar le-a cerut direcțiilor de sănătate publică din teritoriu să crească numărul de paturi în secțiile de Terapie Intensivă din spitale și să identifice personalul medical care să deservească aceste paturi.
Mai mult, ministrul Sănătății le –a cerut direcțiilor de sănătate publică să identifice materialele sanitare și medicamentele care sunt în plus în spitale, pentru a fi luate în evidență și redistribuite între județe, în caz de necesitate, se mai arată în comunicatul transmis de către reprezentanții Ministerului Sănătății.
Videoconferințele cu reprezentanții direcțiilor de sănătate publică și managerii de spitale se vor desfășura periodic.
Numărul de cereri de transfer, în creștere
Joi, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a prezentat evoluția pandemiei din ultima perioadă.
Acesta a prezentat principalele cifre ale evoluției pandemiei de COVID-19 din România, subliniind că, din 1 septembrie a fost activat Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI).
El a explicat că în doar 8 zile au fost 50 de solicitări de transfer de pacienți la alte unități sanitare și au fost semnate 106 ordine de detașare a personalului medical, pentru a asigura deschiderea unui număr mai mare de paturi de terapie intensivă și pentru a asigura personal suficient pentru direcțiile de sănătate publică care solicită completarea numărului de personal.