Ministrul Justiţiei anunţă că legea privind Ordinul de PROTECȚIE Extins intră în vigoare. Care sunt principalele modificări

Publicat: 31/08/2024, 16:07
Actualizat: 31/08/2024, 16:11

Sâmbătă a intrat în vigoare noua lege privind Ordinul de Protecție Extins. Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat că, de acum, toate victimele pot beneficia de protecţie, indiferent de forma de violenţă, fizică sau psihică.  

O viaţă trăită în frică nu este viaţă. Legea 26/2024, privind Ordinul de Protecţie Extins, intră chiar astăzi în vigoare. Toate victimele pot beneficia de protecţie indiferent de forma de violenţă, că este fizică sau psihică. De ce îi spun extins? Pentru că până acum exista ordinul de protecţie numai în cazul violenţei domestice. Îl extindem acum prin lege la toate situaţiile şi e normal să mergi la metrou sau pe stradă fără să priveşti cu frică peste umăr, să intri în scara blocului fără spaima de vecinul agresor, să stai fără teama că un fals prieten îţi fură poze private din telefon pentru a le populariza în mediul online. Să nu primeşti apeluri telefonice repetate la ore nepotrivite şi câte şi mai câte. Multe femei din România au trecut la un moment dat prin frică, a declarat Alina Gorghiu.

„O viață trăită în frică nu este viață”

Pentru a asigura o informare corectă a populației, Ministerul Justiției lansează campania „O viață trăită în frică nu este viață”.

De acum, un apel la 112 poate să schimbe totul, datorită Ordinului de Protecţie Extins. Ministerul Justiţiei lansează campania de informare publică «O viaţă trăită în frică nu este viaţă». Oricine ne poate sprijini, oricine poate duce acest mesaj către public îl rog să o facă. Încurajez toate victimele să ceară ajutor, să se sesizeze abuzurile indiferent de formă, indiferent de agresor, a completat ministrul Justiţiei.

Măsura se extinde de la violența în familie, la oricine simte că este amenințat de o persoană, indiferent de relația pe care o are cu aceasta.

Până la acest moment, ordinele de protecție puteau fi obținute doar dacă între doi oameni exista o relație de concubinaj sau dacă erau într-o căsnicie.

„De astăzi, intră în vigoare noua lege a ordinului de protecție extins, oferind un scut de siguranță tuturor victimelor, indiferent de legătura cu agresorii. Ministra liberală a Justiției, Alina Gorghiu, a inițiat acest proiect, completând legislația actuală pentru a asigura protecția tuturor persoanelor vulnerabile.

Doar în primele 7 luni ale anului 2024, poliția a intervenit în peste 73.925 de cazuri de violență domestică. Acum, nicio victimă nu va mai fi lăsată fără protecție.

Ordinul extins de protecție aduce o schimbare majoră, acoperind toate formele de violență, fizică și psihică, indiferent de contextul în care acestea se manifestă. Practic, prin noua lege, protecția nu se mai limitează la spațiul familial, ci se extinde la toate situațiile în care apare o amenințare. Astfel, PNL își reafirmă responsabilitatea de a proteja fiecare cetățean în fața oricărei amenințări, fără excepți”, a transmis PNL într-o postare pe Facebook.

Printre formele de violență fizică, se numără orice lovire sau act de violență cauzatoare de suferință fizică sau orice act de violență de natură sexuală.

Între cele de violență psihică se regăsesc amenințarea unei persoane cu săvârșirea unei infracțiuni sau a unei fapte păgubitoare dacă este de natură să îi producă o stare de temere; fapta repetată de urmărire a unei persoane, de supraveghere a locuinței, a locului de muncă sau a altor locuri frecventate de aceasta; efectuarea de apeluri telefonice sau alte mijloace de transmitere la distanță care prin frecvență, conținut sau momentul în care sunt emise, creează temere; orice act de hărțuire online, mesaje online instigatoare la ură, urmărire online, amenințări online, publicarea neconsensuală de informații și conținut grafic intim etc.

Printre măsurile ce pot fi impuse de autorități se numără:

  • evacuarea temporară a agresorului din locuința comună:
  • reintegrarea victimei și, după caz, a membrilor familiei acesteia în locuința comună;
  • obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate;
  • interdicția pentru agresor de a se deplasa în anumite localități sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic;
  • obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere;
  • interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod, cu victima sau obligarea agresorului de a preda poliției armele, componentele esențiale și munițiile deținute, documentele în care acestea sunt înscrise, precum și autorizația/autorizațiile de procurare a armelor emisă/emise pe numele acestuia.

CITEȘTE ȘI:

Aducerea unui fugar român din străinătate poate costa statul român echivalentul unui LOGAN nou. Gorghiu: „Cazul Baicu Cristian – 57.200 de lei”

Bilanțul fugarilor aduși în țară în 2023/ Gorghiu: 1004 persoane private de libertate au fost preluate de la punctele de trecere a frontierei în 2023

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Suma incredibilă cheltuită de Putin în doar 5 zile pentru a ataca Ucraina. Un spion...
Luca Reghecampf și Asiana Peng s-au CĂSĂTORIT! Corina Caciuc A STRĂLUCIT la eveniment + Ce...
FOTO. Cea mai sexy șefă de federație a recunoscut, la 49 de ani, compromisurile și...
Cel mai grav atentat terorist din istoria României. A fost pus în practică de trei...
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut...
Găștile criminale au aruncat vestul Europei în haos: cocaină, răpiri, tortură și asasinate la comandă...
Maya, fiica Antoniei, pupată pe buze de Vincenzo Castellano la aniversarea ei. I-a dăruit un...
Pensia URIAȘĂ pe care o primește Monica Tatoiu după recalculare. Fosta afaceristă, despre suma pe...
ANM: Cum s-a format ciclonul devastator care a măturat litoralul. Când se opresc ploile
Șocant de ce a murit de fapt Sorin Nazîru, la 16 ani! 'Paracetamol și apă...
Suma de bani pe care o va primi Nadia Comăneci, după recalcularea pensiilor, de la...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Iei amendă dacă nu declari pierderea permisului de conducere?
Santorini, victima propriului succes: Insula greacă luptă cu turismul în masă
PRIMUL lucru pe care-l pierdem când îmbătrânim
Ungaria e părăsită. Este o umilință supremă pentru unguri. Au refuzat să participe
Primești bani ca să te căsătorești. Poți să-ți cumperi un apartament
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Mădălina, dezvăluiri cu lacrimi în ochi despre relația cu...
Unde sunt, de fapt, Alexandra și Luiza. Monstrul din Caracal a spus totul!
Cum a reușit Geta Sterp să scape de coșuri? „Fetelor, dacă vreți să aveți un...
Oana Roman își exprimă dezamăgirea: "A stat la mine în casă un an jumătate și...
BANCUL ZILEI. Vizita la spital l-a lăsat pe Bulă fără apetit sexual: Nu înțelegem!
A început prima căutare de tehnologie extraterestră la frecvențe joase în galaxiile îndepărtate