Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat marți seară, la B1 TV, că una dintre prioritățile mandatului său este desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), iar sfârșitul lunii martie a.c. ar fi un termen „rezonabil” pentru acest lucru.
Avem foarte multe argumente în acest sens. Sunt atent și la reacțiile Asociațiilor Magistraților. Trăgând linie, consider cu tărie că această Secție și-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea. (…) Am criticat de la bun început această Secție, însă (…) avea marea șansă să dovedească contrariul, că este o secție eficientă, că poate face lucruri astfel încât să servească intențiilor declarate. Tragem linie și vedem apeluri, căi de atac retrase în dosare foarte controversate, în mod nejustificat”, a spus Stelian Ion, care a precizat că au fost șase rechizitorii în decurs de 2 ani.
Ministrul a precizat că desființarea SIIJ nu înseamnă că nu vor mai fi trași la răspundere magistrații, însă este de părere că e foarte important ca pentru fiecare categorie în parte de infracțiuni să ancheteze procurori specializați.
El a mai spus că este convins că în maximum două luni de zile se poate adopta o lege în Parlament privind desființarea SIIJ.
Am spus, după evaluarea mea, sfârșitul lunii martie este un termen rezonabil în care cred că poate fi desființată Secția, fără să însemne asta că s-a rezolvat problema din Justiție. Este doar un prim pas, asupra căruia așteaptă răspuns și GRECO și Comisia Europeană”, a mai spus Stelian Ion.
Ministrul Justiției, Stelian Ion, a vorbit – la același post de televiziune – și despre cazul fostului ministru Costel Alexe, afirmând că urmăririle penale trebuie să își urmeze cursul și nu ar trebui să se mai folosească imunitățile pentru a se sustrage un demnitar de urmărire.
Stelian Ion a precizat că aprobarea urmăririi penale în cazul fostului ministru Costel Alexe a fost ceva cât se poate de firesc și că procedurile nu trebuie folosite ca „paravane”.
El a mai spus că nu are nicio îndoială că în această formulă parlamentară se vor încuviința cereri similare celei care îl privește pe Costel Alexe.
Acesta a mai spus că în discuția referitoare la revizuirea Constituției, majoritatea aflată la guvernare ar trebui să discute „la modul cel mai serios”, dacă nu cumva ar trebui să se renunțe la acele imunități, „altele decât cele la votul exprimat și pentru opiniile politice”.