Ministrul Justiției Radu Marinescu a declarat într-un interviu pentru Agerpres că procurorii au în lucru mai multe dosare deschise după anularea alegerilor prezidenţiale, cât despre manipularea alegerilor prin intermediul TikTok, acesta a spus că există o investigaţie la nivelul Comisiei Europene.
Radu Marinescu, ministru al Justiţiei, a menționat, referitor la anularea alegerilor prezidențiale, că există mai multe dosare penale în legătură cu manifestări extremiste şi legionare, finanţarea campaniilor electorale, influenţarea votului cetăţenilor, atacuri cibernetice care au vizat infrastructura electorală, anchete unde este posibil să fie efectuate verificări şi în străinătate.
„Se desfăşoară o activitate de urmărire penală, care presupune administrarea de probe şi investigarea laborioasă, atentă, corectă a tuturor aspectelor care sunt relevante pentru a se stabili dacă s-au săvârşit infracţiuni, care sunt persoanele care le-au săvârşit şi gradul de vinovăţie. Cunoaşteţi că există mai multe cauze, sunt vizate mai multe posibile fapte contrare legii, între care modalitatea de finanţare a campaniilor electorale, posibila influenţare a votului cetăţenilor, posibile infracţiuni de spălare de bani şi, evident, acele atacuri cibernetice care au vizat infrastructura electorală. Întrucât aceste chestiuni sunt de amploare, întrucât este posibil să existe şi elemente de extraneitate, care să presupună verificări care să fie făcute şi cu partenerii instituţionali din afara ţării, evident că există o durată a procedurilor, însă cu siguranţă nu putem să afirmăm că s-ar fi aşternut liniştea. Dimpotrivă, sper şi cred că autorităţile judiciare vor ajunge la adevărul relevant cu privire la ceea ce s-a întâmplat.”, a declarat ministrul Justiției.
Despre publicarea probelor în baza cărora Curtea Constituţională a anulat alegerile prezidenţiale, Radu Marinescu a menționat că, la momentul actual, există mai multe dosare deschise de parchete în legătură cu modul de desfăşurare a campaniei electorale. Ministrul Justiției a precizat că, probele nu pot fi făcute publice deoarece ar compromite „aflarea adevărului cu relevanţă penală”.
„S-au deschis acele dosare în care se efectuează cercetări, se administrează probe, pentru a se stabili dacă s-au săvârşit infracţiuni. În acest context, a da publicităţii probe care pot avea relevanţă într-o anchetă penală nu este un demers care să fie acceptabil la acest moment, întrucât poate compromite, pe o anumită coordonare, aflarea adevărului cu relevanţă penală. Pe de altă parte, este evident că societatea trebuie să cunoască adevărul, trebuie să cunoască elementele concrete care au fundamentat decizia Curţii Constituţionale de anulare a alegerilor şi sunt convins că, după ce se vor parcurge şi aceste etape de investigare penală, aspectele care vor fi descoperite vor fi aduse la cunoştinţa opiniei publice.”, a precizat Radu Marinescu.
În ceea ce privește data la care ar urma să fie finalizată ancheta referitor la modul de desfășurare a campaniei electorale, în contextul în care alegerile prezidențiale sunt programate pentru luna mai, ministrul a precizat că deși nu se poate stabili un termen, a oferit asigurări că acest aspect este o prioritate urgentă a autorităților.
„Într-o anchetă penală, obiectivul este să aflăm adevărul. Societatea românească are nevoie de adevăr mai mult decât de orice altceva, însă nu are nevoie de orice fel de adevăr, ci de un adevăr care să fie stabilit, dacă este vorba de un adevăr judiciar, cu toată responsabilitatea, cu toată obiectivitatea, cu toată imparţialitatea şi cu toată preocuparea ca toate probele să fie administrate. De aceea, cred că nu putem să stabilim un termen în care să finalizăm o anchetă, dar trebuie să stabilim o exigenţă de celeritate, de preocupare, de activitate efectivă şi continuă în sprijinul şi în obiectivul de a se afla adevărul şi de a se stabili o stare de fapt şi de drept corespunzătoare realităţii.”, a punctat ministrul.
Ministrul Radu Marinescu a vorbit și despre reglementarea platformelor de socializare, după ce TikTok a devenit un instrument aproape acaparator de răspândire a mesajelor extremiste sau a fake-news-urilor.
„Deciziile Comisiei Europene sunt obligatorii şi, în măsura în care va exista un punct de vedere. Se investighează la nivelul Comisiei Europene, inclusiv cele întâmplate în legătură cu reţeaua TikTok şi în România, în măsura în care se vor formula anumite concluzii, sigur că România va lua act de ele şi va căuta să le implementeze. Cu siguranţă este necesar să avem un cadru legal care să oprească promovarea fenomenelor extremiste şi susceptibile a induce în societate o atitudine ilicită. Formele în care se poate face o asemenea reglementare însă trebuie atent gândite, astfel încât să respectăm şi necesitatea de a proteja drepturile şi libertăţile, democraţia şi valorile europene, dar în egală măsură să nu îngrădim nici posibilitatea de exprimare a cetăţenilor.
Cred că aici trebuie să ne ghidăm după valorile şi principiile exprimate inclusiv în legea civilă, care stabileşte foarte clar, e un principiu esenţial, că îţi este permis să faci numai ceea ce nu lezează pe altcineva, fie că e vorba de autorităţile publice, fie că e vorba de un alt cetăţean. De la acest principiu trebuie plecat. „, a precizat Radu Marinescu.
FOTO: Facebook / Radu Marinescu
Citește și: